Arannyal új becsületet szerzett magának a magyar nyelv

Nagyszalontán Áder Jánossal kezdődött meg a költő születésének 200. évfordulójára meghirdetett emlékév.

2017. 03. 02. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Arany János ma is velünk, hatása bennünk van. Emberöltőkre a magyar irodalom mércéjévé vált, szállóigévé lettek sorai – jelentette ki Áder János köztársasági elnök Nagyszalontán, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany-emlékév hivatalos megnyitóján. A szülőváros polgármesteri hivatalának nagytermében elmondott méltatásában az államfő úgy vélekedett: Arany nélkül szegényebbek lennénk, szegényesebben tudnánk kifejezni magunkat édes anyanyelvünkön. A költő pályáját, a Magyarországon a 19. században „összesűrűsödött történelmi időt” ismertetve a köztársasági elnök elmondta, Arany művein keresztül halála után is velünk marad, mert maradandót hozott létre: hidat, verset, újító szerkezetet, szobrot, tudományos tételt, regényt, békét és szabadságot.

– Kerülte a nyilvánosságot, óvatos aggodalommal tekintett a kéretlen népszerűségre. Alkotó életével, visszahúzódó alkatával azonban mégis részesévé vált a 19. század legnagyobb vállalkozásának: a magyar nemzet újraalapításának – jelentette ki Áder, aki szerint ma Arannyal mérjük és számoljuk azt az időt, amikor a magyar név s a magyar nyelv új becsületet szerzett magának. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy közös jövőnk, a haza sorsa nemcsak az anyagi jóléten, a nemzeti összterméken vagy látványos sikereinken múlik, hanem azon is, megbecsüljük-e nagyjaink teljesítményét, emlékezünk-e rájuk, és tanulunk-e tőlük.

A bicentenárium alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia konferenciát rendezett a hajdúvárosban, ahol bemutatták az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című, a költő életútját felölelő kötetet is. Elhangzott egyebek mellett, hogy „a teljes magyarság hordozójának” is nevezett költő ősei a 18. század elején telepedtek le Nagyszalontán, és az érdeklődő közönség arról is értesült, hogy Arany haj- és bajuszviselete, valamint portréi nemcsak személyes stílust és ízlést tükröznek, hanem politikai gesztusnak számítottak.

###HIRDETES2###

Patócs Júliától, a szalontai Arany János Művelődési Egyesület (AJME) elnökétől megtudtuk, a szülőváros egész évben egymáshoz láncszerűen kapcsolódó programsorozattal tiszteleg legnagyobb szülötte előtt. Áder János ellátogatott a helyi Csonka-toronyban működő Arany-emlékmúzeumba is, amelynek épületét idén restitúció útján szerezte vissza az AJME, és mihamarabb felújítanák, bővítenék. Az egyesület a városi önkormányzattal közösen működteti a költő szülőháza, az egykori „bogárhátú öreg viskó” helyén álló tájházat is. Ezek az intézmények természetesen megtalálhatók az AJME által elindított, a költő életútjának főbb állomásait tartalmazó emléktúra térképén, amelynek végigjárását az Arany-út szervezői nyereményekkel honorálják.

Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, a költő sírjánál tartott megemlékezésen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Térey János József Attila-díjas költő-író beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.