Kinevezték Kocsis Zoltán utódjait

Hamar Zsolt és Herboly Domonkos került a Nemzeti Filharmonikusok élére – jelentette be az Emmi.

2017. 03. 12. 20:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamar Zsolt és Herboly Domonkos került a Nemzeti Filharmonikusok élére – jelentette be a zenekar és fenntartója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hamar zeneigazgató, Herboly pedig megbízott főigazgató lesz, a Kocsis Zoltán halálával novemberben megüresedett főzeneigazgatói posztot ugyanakkor továbbra sem töltik be. Az új vezetés célja Kocsis örökségének továbbvitele és a zenekar erőteljesebb külföldi pozicionálása lesz.

Hamar Zsolt érkezése nem okoz a zenei szakma számára komolyabb meglepetést, hiszen kapcsolata a zenekarral hosszú múltra tekint vissza, és neve már az első találgatásoknál felmerült. Hamar 1997-ben – éppen Kocsis javaslatára – lett az akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekarnak nevezett együttes, a Nemzeti Filharmonikusok jogelődjének állandó karmestere, azóta pedig nemcsak nemzetközi hírnevet szerzett magának karmesterként, de ő újította meg és emelte magasabb zenei nívóra a Pannon Filharmonikusokat is, amelynek 2000–2009-ig volt a vezető karmestere és művészeti vezetője. Az elmúlt két évtized során számos rangos karmesterversenyt nyert meg, és a szimfonikus repertoár mellett az opera műfajában is bizonyított: 2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaház előadásain, de állandó karmester volt a Zürichi Operaházban, majd főzeneigazgatóként dolgozott a Hesseni Állami Színházban.

Herboly Domonkos a Magyar Rádió zenei együtteseinek ügyvezetői posztját cseréli le a Nemzeti Filharmonikusokért, korábban azonban többek között a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus igazgatójaként is dolgozott. A Nemzeti Filharmonikusok eddigi főigazgatója, Kovács Géza, aki 1995 óta töltötte be ezt a tisztséget, most Herboly helyét veszi át a Magyar Rádiónál. Ez a változás azért is meglepő, mert egy éve sincs, hogy a minisztérium egészen 2021. augusztus 31-ig hosszabbította meg Kovács Géza kinevezését a zenekar főigazgatói posztjára, a szakmai bizottság egyhangú támogatása mellett.

Hamar Zsolt hivatalos karmesteri bemutatkozására mint zeneigazgató nem kell sokat várnunk: március 14-én ő vezényel a Zeneakadémián rendezett hangversenyen, amelyen a zenekar Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is megemlékezik. A műsorban Kodály Felszállott a páva – változatok egy magyar népdalra című zenekari műve mellett többek között Liszt Mazeppája és Bartók Brácsaversenye is elhangzik, utóbbi mű szólóját Maxym Rysanov játssza majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.