A Glastonbury nem élné túl Jeremy Corbynt

Lelkesen tapsolt a munkáspárti képviselő könnyelmű ígéreteinek a méregdrága brit rockfesztivál közönsége.

Lakner Dávid
2017. 06. 27. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Glastonbury fiatal közönsége ünnepelte a rendezvényen felszólaló Jeremy Corbynt, a legendás rockfesztivál feltehetőleg nem élné túl a balos politikus megválasztását – állapította meg a The Spectator. Legalábbis, ha a munkáspárti képviselő következesen képviselné elveit, és elhozná azt a „másik világot”, amit a fesztiválozóknak megígért.

Nem Corbyn volt az első szocialista közéleti szereplő, aki beszédet intézhetett a Glastonbury közönségéhez. A nyolcvanas évek elején a történész-békeharcos, E. P. Thompson hozta lázba a megjelenteket. Mostani beszédében utalt is erre a munkáspárti vezető, mondván, a fesztivál nemcsak a zene, de a környezet és a béke iránt is elkötelezett. A környezetvédelem kapcsán az amerikai elnököt is szóba hozta: „Még Donald Trump sem hiszi, hogy lenne valahol egy másik bolygó számunkra”, hogy végül az egyik kedvenc költőjét Shelley-t idézze.

„Ébredj már, mint oroszlánok / roppant hada, rázd le láncod, / mint a harmatot, amely / az alvókat lepi el – / túlerődnek győzni kell” – üzent A zűrzavar farsangja részletével az angol népnek Corbyn. (A fordítás Eörsi István munkája.) Bizonyos szempontból most nem éppen a legszerencsésebb választás ez, az 1819-es költeményt ugyanis Shelley egy másik manchesteri öldöklés alkalmából írta. A kormányellenes felvonulók ellen akkor a hatalom intézett rohamot – ezt az eseményt nevezik azóta peterlooi mészárlásnak. Corbyn mindazonáltal ezúttal is maradt az egyszerű üzeneteknél: nem falak kellenek, hanem hidak, a menekültek is épp olyan emberek, mint mi – hirdette.

A The Spectator azt is érdekesnek tartja, hogy a politikus pont egy meglehetősen borsos árú tömegrendezvényen kívánta megszólítani az elnyomott munkásosztályt. Az Iron Maiden énekese, Bruce Dickinson egyenesen a bolygó legburzsoább dolgának nevezte pár éve a tömegrendezvényt, amelyre közel százezer forintnak megfelelő összegbe kerül a bérlet.

A lap szerint a rajongók eleve arra sem számíthatnának, hogy a balos vezetés esetén a nagyobb nevek az Egyesült Királyságban maradjanak. Egy-egy fellépésre esetleg hazarepülnének ugyan, de munkáspárti kormány alatt esélyes, hogy áttelepülnének egy adóparadicsomba, ahogy a Rolling Stones és mások is tették a hetvenes években. Meglehet, a rendezvény sem bírná ki Corbyn minimálbérrel kapcsolatos elképzeléseit, ahogy az úgynevezett nullaórás szerződés betiltását sem. Utóbbi lényege, hogy a munkáltatónak nincs foglalkoztatási kötelezettsége, és alkalomszerűen hívhatja be a szerződő felet dolgozni. Ez visszaélésekre is lehetőséget adhat, ugyanakkor a foglalkoztatási formának az élet számos területén meglehet a maga létjogosultsága. A fesztivál esetében például így tudják alkalmazni a biztonsági személyzetet és az étkeztetésért felelős munkavállalókat is. De gyanítható, hogy a zenekarok is nehezebben foglalkoztathatnák a turnéfelelősöket, ha garantálniuk kellene a heti munkaórákat még akkor is, amikor éppen nincsenek koncertkörúton.

Ha Corbyn következetes szeretne lenni az általa hangoztatott radikális szocialista nézetekhez, valószínűleg a fesztivál igencsak elszaladt árait is vissza kívánná metszeni. Persze, teszi hozzá a The Spectator, valószínűleg mégsem menne ennyire messzire. Ha biztos lehet szinte benne, hogy nem választják meg, akkor könnyebb nagyobbat ígérni olyan fesztiválozóknak, akik feltehetőleg nem is sejtik, mivel járna idoljuk hatalomra kerülése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.