A Néprajzi Múzeum sem lesz olyan, mint a látványterveken

Megkapta az építési engedélyt az épület, a munkák ősszel indulhatnak el, az első kiállítás 2020 végén lehet.

Tölgyesi Gábor
2017. 06. 16. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti fejlesztések kormánybiztosa szerint a Duna Aréna első látványterve blöff volt, míg Ferencz Marcel, az épület tervezője Fürjes Balázs februári kijelentése óta igyekszik meggyőzni a közvéleményt arról az építészeti evidenciáról, hogy egy látványterv sosem esik egybe a végül megépülő valósággal.

A városligeti új Néprajzi Múzeum − amelynek terveit szintén Ferencz Marcel és a Napur Architect készítette el – szintén nem lesz olyan, mint amilyennek a látványtervek mutatják, derült ki a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos sajtóreggelijén. A tervezők ugyanis az ’56-os emlékmű alkotóival egyeztetve változtattak a bejárható zöldtetőkön, érdemben megnövelve a zöldfelületet a térszíntől elemelkedő területeken. A múzeum homlokzata is más lesz: az acél homlokzatburkolati rácsozatot olyan, magyar képzőművészek által készített alkotások fogják díszíteni, amelyek a Néprajzi magyar és nemzetközi gyűjteményének jellegzetes motívumait mutatják be modern felfogásban. Újdonság az is, hogy a terv már megkapta az építési engedélyt.

Az új épület építése idén ősszel indulhat el, 2019 nyarára készülhet el, az első kiállítást 2020 végén láthatjuk a Városligetnél, az Ötvenhatosok terén. A Kossuth téri épület november végén zár, ekkor láthatjuk itt utoljára Stróbl Alajos az igazság istennőjéről, Justiciáról készített szobrát is. Legalábbis múzeumlátogatóként: 2019-ben a Kúria költözik az épületbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.