Elhunyt a népszerű Steam-sláger énekese, Gary DeCarlo

Sikeres sporthimnusz lett, számos feldolgozást megélt a Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye.

Lakner Dávid
2017. 06. 30. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt éves korában meghalt Gary DeCarlo, aki a népszerű 1969-es dalt, a Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye-t írta és énekelte – számolt be róla a TMZ. Az énekes régóta küzdött a tüdőrákkal.

A sláger születésének körülményei nem voltak hétköznapiak. Gary DeCarlo két másik stúdiótársával, Paul Lekával és Dale Frashuerrel közösen jegyezte a szerzeményt, mikor még a connecticuti The Glenwoods tagjai voltak. Útjaik a hatvanas években különváltak, de aztán összejöttek még felvenni egy korábbi dalukat: ez volt a Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye.

A szám előadójaként végül a Steam lett megjelölve, habár ilyen néven valójában nem létezett zenekar. DeCarlo később a Connecticut Postnak azt is nyilatkozta: emlékszik, ahogy hajtott a vasútállomásra, és meghallotta a rádióban a dalt, mint a Steam slágerét. Üvölteni szeretett volna, hogy de hát ezt ő énekli, majd mély depresszióba esett. Bár részben ő írta és énekelte is a slágert, túl nagy ismertségre nem tett szert élete során. Annál inkább a dal, ami hatalmas siker lett, két egymást követő héten is vezette a Billboard top 100-as listáját, végül pedig sporthimnuszként vált megunhatatlanná.

A dalt később olyanok dolgozták fel, mint a The Supremes, a The Nylons, illetve 1983-ban a brit lánycsapat, a Bananarama. Az ő változatuk is rendkívüli népszerűségre tett szert az Egyesült Királyságban. 

Frashuer hamar eltűnt a nyilvánosság elől, Leka viszont sikeres dalszerző és producer lett, míg 2011-ben életét nem vesztette. DeCarlo 2012-ben kezdett újra koncertezni. Az ezredfordulóig a Na Na Hey Hey felvételéből 6,5 millió példány kelt el.

A dalt nemrég még az amerikai demokrata képviselők is elénekelték a republikánusoknak, miután azok megszavazták Obama egészségügyi csomagjának eltörlését. Igaz, nem volt egyértelmű, ki és minek örült: a republikánusok az Obamacare visszavonásának vagy a demokraták a szerintük várható bukásnak. Többen bírálták is őket, mondván: ez nem egy futballmeccs, itt nem pontokat kell szerezni, és az Obamacare eltörlése miatt amerikaiak milliói fognak rosszul járni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.