Meghalt Szabados Árpád festő, grafikus

Művészetének jellegzetes darabjai a gyermekrajz- és a falfirka-parafrázisok.

R. Kiss Kornélia
2017. 06. 14. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Szabados Árpád festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rector emeritusa, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Munkácsy Mihály-díjas, érdemes művész – tájékoztatott a Magyar Képzőművészeti Egyetem. Az intézmény a magyar képzőművészet egyik doyenjeként, a felsőfokú képzőművészeti oktatás meghatározó alakjaként búcsúztatja.

Szabados 1968-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, 1970-től tizenöt évig volt a Mozgó Világ képzőművészeti főszerkesztője, évekig vezette a Magyar Nemzeti Galéria Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhelyét, a GYIK Műhelyt, 1984-től a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd 1995-től 2002-ig a rektora volt.

Munkásságát számos hazai és nemzetközi kitüntetéssel díjazták ‒ egyebek között Derkovits-ösztöndíjjal (1970), Munkácsy-díjjal (1976), Érdemes Művész címmel (1990), az ankarai Nemzetközi Európa–Ázsia Biennálé festészeti fődíjával (1990); a Krakkó–katowicei Nemzetközi Biennálé díjával (1991); a ljubljanai Alpok–adriai Nemzetközi Grafikai Biennálé nagydíjával (1992); Széchenyi professzori ösztöndíjjal (1998); Szalay Lajos-díjjal (2002) ‒, műveit a Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Pécsen, Győrben és Miskolcon őrzik közgyűjtemények.

„Vezetése alatt lényeges, máig meghatározó átalakulások történtek az egyetem életében. A rendszerváltozáskor elkezdődött radikális változások ebben az időszakban alakultak szilárd és következetes struktúrává. A Magyar Képzőművészeti Főiskola rektorsága alatt alakult egyetemmé. Neki köszönhető az új egyetemi képzési rendszer kidolgozása, amely lehetővé tette a művészi és a tanári diploma együttes megszerzését. Tevékenységének eredménye a számára különösen kedves tihanyi Somogyi József Művésztelep rekonstrukciója. Az egyetem doktori képzésének rendszere is az ő rektorsága idejéhez fűződik” – idézte fel anyaintézete, amely 2016-ban Rector Emeritus címet is adományozott neki, egyúttal saját halottjának tekinti a művészt. 

Szabados művészetének jellegzetes darabjai a gyermekrajz-és a falfirka-parafrázisok. Készített grafikákat, festményeket, installációkat, és fotózott is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.