Mi, magyarok – még mindig kérdéses a népszerű kiállítás jövője

Június 15-én tart nyitva utoljára a tárlat, és nem sejtet túl sok jót, hogy az alkalmazottak munkaviszonya megszűnik.

R. Kiss Kornélia
2017. 06. 13. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bezár csütörtökön a budai Várban, a Magyarság Házában a Mi, magyarok kiállítás. Lapunk úgy tudja: a tárlaton dolgozó alkalmazottak munkaviszonya megszűnik. A bezárás tényéről a Magyarság Háza információs szolgálatán érdeklődésünkre megerősítették: 15-én tudjuk utoljára megnézni a kiállítást. Az épületbe a korábbi terveknek megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium költözhet be a jövőben.

A Mi, magyarok a Magyarság Házának talán legnépszerűbb programja volt az elmúlt években. Azon kevés kezdeményezés közé tartozott, amelyről a sajtóban is csak jót lehetett olvasni. A tárlat a Kosztolányi Dezső által legszebbnek tartott tíz magyar szóra épül, ezek mentén mutatja be a magyarság történelmét és kultúráját kreatívan, korszerű technológiával.

A költözés várható volt ugyan, de az eredeti tervek szerint még megtartották volna júniusban a múzeumok éjszakája itteni programját. Ám a honlapjuk szerint ez is elmarad. A kiállításra és a Magyarság Háza új látogatóközpontjára kiemelkedően nagy összeget fordítottak 2014-ben: a kormány 723 millió forinttal támogatta.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a tárlaton 300 ember dolgozott 47 500 munkaórában. Egy ekkora beruházással nyilván hosszú távra terveztek, csak időközben közbejött, hogy a kormányzatot a Várba költöztetik. Így a kiállítás végül a harmadik születésnapját sem ünnepelheti meg. A Szentháromság téri épületben működő intézményeket, beleértve a Magyarság Házát, így összesen négymilliárd forintból helyezik át máshová.

Lapunk úgy tudja, a Magyarság Házának adminisztratív személyzete a hajdani Váti (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet) Gellérthegy utcai székházába költözik, de ez az épület nem alkalmas egy olyan nagyszabású tárlat elhelyezésére, mint a Mi, magyarok. Ezért keresnek neki új helyszínt. Egy korábbi kormányhatározatból is kiderül: a kabinet számolt a kiállítással, legalábbis erre utal, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Magyarság Házát üzemeltető Bethlen Gábor Alapnak közösen kell új helyszínt keresnie a tárlat számára.

Az érintetteknek április 30-ig kellett volna előrukkolniuk egy ezzel kapcsolatos előterjesztéssel. A program koordinálásáért a Miniszterelnökség felel, mégsem tudtak válaszolni arra a kérdésünkre, hogy mindez sikeresen megtörtént-e, az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányítottak.

Az alkalmazottak elbocsátásából ugyanakkor az következik, hogy rövid távon biztosan nem nyit újra a Mi, magyarok. Kerestük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, a Magyarság Háza üzemeltetőjét, de hétfő esti lapzártánkig nem reagáltak a múlt pénteki megkeresésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.