Tabunak számított a drog, ezért titkolták az „eltévedt fiú” történetét

Hatala Csenge a Karthago székesfehérvári koncertjén életét vesztett fiú történetét dolgozza fel új kötetében.

R. Kiss Kornélia
2017. 06. 12. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocializmus alatt hivatalosan nem létezett drogprobléma. Hiába használt sok fiatal ragasztót, vagy szedett be gyógyszereket, a szocialista Magyarország sajtója erről nem vehetett tudomást. Valószínű, hogy ezért sem tudhatta meg senki biztosan, mi történt azzal a tizenhat éves fiúval, aki a Karthago székesfehérvári koncertjén halt meg 1981-ben. A zenekar a Requiem című számmal állított emléket a rajongójuknak. Ők sem gondolták volna, hogy a dalból akkora sláger lesz, hogy a harminc–negyven évvel későbbi koncertek repertoárjából sem maradhat ki.

Hatala Csenge szerint bármilyen furcsa, de ha nincs ez a dal, akkor Magyarországon a közvélemény talán nem is szerez tudomást arról, hogy a koncerten valaki meghalt. Az esetnek nincs nyoma sem a hivatalos adatbázisokban, sem a sajtóban. Erről szól Hatala Csenge új könyve, a Requiem, amely felrajzolja a szerencsétlenül járt Dezső portréját. A 27 éves szerzőnek ez már a második kötete, az elsőt, a Hírzárlatot is egy szocializmus korabeli, feltáratlan tragédiáról, a balassagyarmati túszdrámáról írta. Ő is balassagyarmati, és azt mondja: ez a történet máig mélyen él a városlakók emlékezetében.

A Karthago-koncerten történt haláleset is bevésődött egy közösség – a Karthago rajongói – emlékezetébe, és Hatala Csenge egész gyerekkorát végigkísérte. Szüleivel már kiskorától járt a zenekar koncertjeire, és többféle változatot hallott a névtelen fiú haláláról, olyat is, hogy koncert közben rádőlt a díszlet vagy egy fal. De többnyire mégis az terjedt el, hogy agyontaposta a tömeg. A családdal viszont csak azt közölték: szívleállás volt a halál oka. Egyetlen jelentésen kívül semmilyen papírt nem kaptak, sem boncolási jegyzőkönyvet, sem mást.

Hatala Csenge megpróbálta tisztázni a tragédia okát. Megkereste az összes, még élő érintettet. Valéria, a fiú nővére korábban sosem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, ezúttal azonban megtette. Hatala Csenge cikkeket keresett, felkutatta a kórházi zárójelentést és azt az esetlapot, melyet a mentőszolgálat minden kiszálláskor elkészít. Meg is voltak az 1981-es esetlapok, kivéve ezt az egyet. Hatala Csenge szerint a hatóságok és intézmények igyekeztek neki segíteni, mégsem találtak semmit. Szerinte talán azért, mert a rendőrség annak idején bekérhette az összes anyagot, aztán nem adta vissza őket. A kábítószerezés eleve nagyon kényes kérdésnek számított. – Foltot ejtett volna a szocialista rendszeren, ha kiderül, hogy egy fiatal kábítószerek miatt halt meg. Egyszerűbb volt azt terjeszteni, hogy összetaposta a tömeg – mondja Hatala Csenge.

Dokumentumok híján a még élő tanúk és családtagok emlékeire támaszkodott. A könyv részletes választ ad arra a kérdésre, ki is volt Dezső, hogyan keveredett egy környékbeli, nála pár évvel idősebbekből álló társaságba, ahol köztudottan használtak kábítószert. Ők voltak „a csövesek”.

– Nem lázadó fiatalokról van szó, inkább nihilistának mondanám őket. Onnan kapták a nevüket, hogy a trapéznadrágjuk szárát csőformára beszűkítették – mondja Hatala Csenge. Dezső testvére, valamint több barátja állítása szerint azonban a fiú nem élt az akkor divatos ragasztóval, sem pedig a gyógyszerek és az alkohol kombinációjával. Inkább felügyelőként vigyázott a vagány srácokra, amikor ők kábítószereztek.

Az elmúlt években a Karthago énekese, Takáts Tamás már nyilatkozott úgy a sajtóban, hogy gyógyszerek és a rájuk megivott tömény alkohol okozta Dezső halálát. Csengében is felvetődött ez a verzió, de azt mondja, ezt a dokumentumok hiányában nem lehet biztosan állítani. Dezső hiába volt jóban a csöves srácokkal, Dezsőről senki nem nyilatkozott úgy, hogy kábítószerezett volna. Persze alkoholt ő is fogyasztott.

De az nyilvánvaló, hogy aligha taposták agyon Dezsőt azon a bizonyos koncerten. A hatóságoknak nem lett volna rá okuk, hogy ezt a szívleállás homályos diagnózisával fedjék el. Hatala Csenge szerint előfordulhat, hogy kiderül még valami, eddig ismeretlen részlet a tragédiáról, de nem túl nagy az esélye...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.