A kassai nagypolgári élettől az emigrációig

Ötvös Anna könyvtáros-történész Márai Sándor rejtélyes felesége, Matzner Lola nyomába eredt.

Lakner Dávid
2017. 07. 28. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként olvashatta Márai műveit, az író pedig rendre ki is kérte a véleményét róluk. Ott volt mindvégig A gyertyák csonkig égnek és az Egy polgár vallomásai szerzője mellett, mégis alig tudunk róla valamit. Ki volt Márai Sándorné, azaz Matzner Lola, akire az író is csak L.-ként hivatkozott egyes műveiben? Erre kereste a választ új könyvében Ötvös Anna kassai történész-könyvtáros is, aki feltérképezte a férj és a feleség családjának történetét. Igaz, Lola személyiségéhez egyelőre nem sikerült túl közel kerülni.

Ha felmenőiket nézzük, nem volt magától értetődő, hogy ők ketten nyakukba veszik a világot. Öntudatos kassai nagypolgár család volt az övék. Matzner Ilona nagyapja, Moskovics Jakab a város tiszti főorvosaként tevékenykedett, míg felesége, Korn Mária az Izraelita Jótékony Nőegyletben vétette észre magát. Neológ zsidó családból jöttek, míg Márai felmenői, a Grosschmidok előkelő római katolikus családként vettek részt a város közéletében. Ahogy a Lola könyvében is olvashatjuk: bár békésen egymás mellett éltek zsidók és katolikusok, a hétköznapokban ritkábban érintkeztek, még ha egy társadalmi csoportba is tartoztak. A Moskovics–Matzner család, illetve a Grosschmidok kivételt képeztek ez alól. Az ekkor még Grosschmid Sándor névre hallgató író apja a Kassai Jelzálogbank Zrt.-t vezette, amelynek szolgáltatásait Matzner Sámuel lapjában is hirdette. A Felsőmagyarországban a fiatal Márai is publikált, így jól ismerhette leendő apósát.

Az író és Lola kapcsolata nem indult könnyen. – Elkényeztetett vidéki úrileányka volt – írta Márai az Egy polgár vallomásaiban, és a két család sem feltétlen nézte jó szemmel frigyüket. – Grosschmidék befelé forduló életet éltek, míg a Moskovicsok és Matznerek nagy bálokat adtak – fejti ki lapunknak a kötet szerzője, Ötvös Anna. Bár egyaránt nagypolgári életet folytattak, Márai családja épp olyan visszahúzódó volt, mint később az író is. Igaz, a kezdeti években inkább bohémságával vétette észre magát, ami nem is tetszett kiszemeltje családjának. – Lola unokaöccse, Kertész Iván írta nekem, hogy főleg a nagymama nem nézte jó szemmel a kapcsolatot. Tudta, mivel jár az újságírólét: a zsurnaliszták egyik napról a másikra éltek, és gyakran hajnalba nyúlóan vitáztak, szórakoztak a kávéházakban – mondja Ötvös.

Matzner Lolának pedig nem egy bohém férfit szántak volna. De úgy tűnik, fiatal lányként a későbbi Márai Sándorné a lázadást választotta, és bár egy udvarlót kiszemeltek számára, ő nem kért belőle. Imponálhatott neki az írásaival már ekkor kiemelkedő Márai, akiért még a szüleivel való összezördülést is vállalta. A pár végül nem maradt Kassán, és egy idő után az országot is kénytelen volt elhagyni.

Velük szemben Lola húga, Kertész Zsaklin a városban élte le életét, de Ötvös erről már későn értesült, így nem tudta vele felvenni a kapcsolatot. Kertészékre és Matznerékre így is sokan emlékeztek, és a levéltárak is hasznos forrásnak bizonyultak. Miután a nagypapa köztiszteletben álló főorvos és szabadkőműves-mester volt, bőven lehetett róluk anyagokat találni. Loláról annál kevésbé. Márai keveset írt róla, próbálta védeni a magánéletét. Igaz, a Föld, Földben vagy az Egy polgár vallomásaiban többször is említette L.-t: ezek forrásul szolgáltak Ötvös számára is. – Az író ugyanakkor óvatosabb lett egy idő után. Eleinte mindenkiről a saját nevén írt, egészen addig, míg egy iskolatársa beperelte, mert becsületsértést vélt felfedezni a róla írtakban – mondja Ötvös. A regényt nem vonták be, de a neveket meg kellett változtatni, és Márai több részt ki is húzott a szövegből. Utóbbiakat a négy évvel ezelőttig, a Helikon gondozásában megjelent újrakiadásig nem is lehetett olvasni.

A II. világháború után nem is volt meglepő, hogy Márai igyekezett védeni feleségét. A világégés alatt Leányfalun, visszavonultan éltek. Velük bujkált Zsaklin is a gyerekeivel. Lola apját viszont nem sikerült megmenteni, Auschwitzba vitték, itt vesztette életét. Ahogy az ő halála, úgy gyermekeiké is nagy trauma volt Lola és Sándor számára. Végül örökbe fogadtak egy kisfiút, akit sajátjukként szerettek. Márai mellett 1948-tól Lola is naplót vezetett, feljegyzéseit viszont még nem ismerhetjük, azok a PIM tulajdonában vannak. Annyi biztos Ötvös szerint, hogy míg az író személyes gondolatait jegyezte fel, Lola a mindennapok alakulásáról adhatott számot. Ezekből derülhet ki majd több is arról, milyen dolgok foglalkoztatták a Márai műveit elsőként olvasó, férje botlásait, kalandjait is elnéző, hűséges asszonyt, aki 1986 januárjában, 86 évesen halt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.