Aki harangszóra született

Egy ismeretlen életmű: halála után nyílt meg Szita István lelkész, festőművész első jelentős kiállítása.

Tölgyesi Gábor
2017. 07. 16. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magányomban, munka nélkül, állandóan »hallom« a körülöttem összezsúfolódott ezer és néhány száz »irracionális képem« (festményem) és majd ugyanennyi grafikám zúgolódó hangját: »Miért alkottál meg minket?« Az a néhány kedves teológiai könyvem is vádlón néz rám: »csak magadnak merítettél belőlünk?« A képek és könyvek titkaikkal és üzenetükkel valóban itt maradnak, míg én a kijáraton távozom. Senki sem tudja meg, hogy miért és hogyan születtek meg a »titkok« és »üzenetek«.”

Fenti sorokat Szita István festőművész, evangélikus lelkész vetette papírra. Múlt év január 19-én, kilencvenévesen halt meg, gondolatai néhány hónappal később jelentek meg a Credo evangélikus folyóiratban. Bár festőművészi tevékenysége nem volt teljesen ismeretlen a nagyközönség előtt, tizenhat evangélikus templomba készíthetett falképeket, ám életműve valójában mindvégig rejtve maradt. Egy ismeretlen életmű – az Andrássy úti Resident Art lakásgalériában augusztus 4-ig látható kiállításának címe ezért is indokolt.

1926. október 25-én született Pécsett, harangszóra – meg is jövendölték, hogy pap lesz. Két pálya vonzotta: a festészeté s az egyházi szolgálaté, utóbbi hívását a Műegyetem építészhallgatójaként is hallotta – 1948-ban már a soproni evangélikus hittudományi karon folytatta tanulmányait. Professzora, a legendás lelkész és író, Podmaniczky Pál, látva vívódását, biztatta, festői ambícióiról se mondjon le: az evangéliumot az egyházművészet szolgálatával is hirdetheti. Ismereteit a soproni szabad rajziskolában mélyítette tovább, itt figyelt fel rá 1949-ben Barcsay Jenő festőművész, s hívta a képzőművészeti főiskolára, ahová Szita csak a teológia befejezése után ment volna. „Az már akkor nem fog menni” – jelezte Barcsay, érezvén a kommunista diktatúra leheletét. Igaza lett: bár 1953-ban megfelelt a felvételi követelményeknek, mégis rövid úton eltanácsolták, miután kiderült, egyházművésznek készülne a „marxista főiskolán” – ráadásul lelkészként.

Egyházművészi útja így kétszeresen is rögössé vált: 1945 után ugyanis sokáig nem épült új templom Magyarországon, kevés volt a művészi megbízás, és az Európában kibontakozó modern liturgikus művészettől is el voltak zárva a magyar alkotók. Szerencséjére a kelet-berlini evangélikus egyház művészeti szolgálata, a Kunstdienst rendszeresen küldte neki a Kunst und Kirche egyházművészeti folyóirat számait, nyomon követhette az új képzőművészeti irányzatokat. A Pest megyei képzőművészek stúdiója, a szentendrei, váci, zebegényi alkotói táborok kapuja sem maradt zárva előtte. Csak az egyházé csapódott be: miután a női lelkészek érdekében szót emelt, 1969-ben eltiltották a lelkészi szolgálattól – végül 2006-ban rehabilitálták.

A Taurus Gumiipari Kutatóintézetben lett segédmunkás, majd szakmunkás, sokáig nem vett ecsetet a kezébe. De a gyötrelmeket mégiscsak ki kellett festenie magából. 1976-ban a zebegényi Szőnyi-iskolában meggyőzte Váli Dezső festőművész, hogy hagyjon fel a „látványfestészettel” − egy évvel később pedig már megszülettek annak az ismeretlen életműnek az első absztrakt, tiszta színfelületekből építkező képei, amelyeket a Resident Art galéria vezetője, Schneller János művészettörténész az európai iskola festőinek alkotásaihoz mér. Szita István a szúrágta farönkök rajzolatában, a „teljes űrben”, a „semmiben”, a gyűrött, de megkímélt csomagolópapírok törésvonalhalmazaiban látta meg saját sorsát, s a nem létezőből teremtett így festői valóságot, színes harmóniákat. A belső szabadság világa ez, amit az igazságtalanság mégsem érinthet meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.