Chick Corea hetvenöt évesen is a csúcson

Kiemelkedő lemezei között kivételes hely illeti meg a The Musician albumot.

Turi Gábor
2017. 07. 03. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is aktív Chick Corea, a jazz világszerte ismert-kedvelt muzsikusa. Életerejét mutatja, hogy 75. születésnapját 2016-ban hathetes koncertsorozattal ünnepelte a New York-i Blue Note klubban. Ennek legjobb percei a nagyközönség számára is elérhetők azon a háromlemezes CD-n, amely The Musician címmel került forgalomba. Találó a cím és az önmeghatározás. Ha van valaki a modern jazzben, aki ennyiféle stílusban és zenei zsánerben otthonos, az Corea. Népszerűségének titka sokoldalúsága: bőségesen dokumentált életművében a latin zenétől a jazz rockon át az avantgárdig mindenki találhat kedvére valót. Voltak időszakok – például a jazz rock beköszönte idején –, amikor a megújulás motorjaként lépett fel; leginkább azonban kiemelkedő hangszeresként, ötletektől burjánzó billentyűsként és komponistaként írta be a nevét a zene történetébe.

Felsorolni is sok lenne a formációkat, amelyekben szerepelt. Pályafutásának jeles állomásait dokumentálandó a jubileumi koncertekre összegyűjtötte meghatározó együtteseinek tagjait. A közreműködők között olyan nagy nevek sorakoznak, mint Bobby McFerrin, Gary Burton, Marcus Roberts, Herbie Hancock, John McLaughlin. És az együttesek: a Return to Forever, a Chick Corea Trio, a Five Piece Band, a Chick Corea Elektric Band.

Kiemelkedő lemezei között kivételes hely illeti meg ezt a koncertfelvételt. Nemcsak a pályaívet átfogó terjedelme, hanem az alkalom ihlette lendületes, életteli előadásmód és az oldott klubhangulat miatt. Van egy pillanat, amikor Corea bolondozik a közönséggel; nevetés közben megjegyzi, születésnapja van, bármit megtehet. Az eredmény: felvillanyozó, szárnyaló zene.

Az albumot a Return to Forever együttes (Stanley Clarke – bőgő, Lenny White – dob, Frank Gambale – gitár) nyitja a jazz rock stílusra nem jellemző akusztikus felállásban, jelezve, hogy Corea melyik korszakát tartja igazán meghatározónak. A stilárisan sokrétű anyagot a szólótól a szextettig változó összeállítású formációk szólaltatják meg. A sok kiváló interpretáció közül is kiemelkedik a Miles Davisnek emléket állító From Miles című blokk, Corea duója Bobby McFerrin énekessel, illetve a Flamenco Heart összeállítás, amely a billentyűs talán legkedvesebb inspirációs forrásához nyúl vissza. Mély érzelmi hullámokat vet a születésnapra komponált alkalmi blues is a New Orleans-i Marcus Robert (zongora) és Wynton Marsalis (trombita) közreműködésével.

Hogy a zenék széles skáláján és a társak sokszínű csoportjában miképpen mutatkozik meg a zongorista valós arca? Nyilvánvaló, hogy ő nem John Coltrane kozmikus magasságokba törő, spirituális útját követi. Sokoldalúság, hangszeres virtuozitás, játékosság, áradó zeneiség: ezeknek is van helyük a nap alatt; s ha igen, Chick Corea fejét fénylő glória fonja körül.

(Chick Corea: The Musician, Stretch Records, 2017)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.