Csehszlovákia a megszállók szemszögéből

Több száz tervből tizenkettőt válogattak be a filmes Docu Talents programba, közöttük két magyar produkciót is

Sashegyi Zsófia
2017. 07. 05. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma mutatják be filmtervüket Karlovy Varyban az Occupation 1968 című, öt ország filmesei által készített szkeccsfilm alkotói, köztük a magyar Dombrovszky Linda. – A szlovákiai magyar filmrendező-producer, Kerekes Péter ötlete volt, hogy Csehszlovákia 1968-as megszállásának jövőre esedékes ötvenedik évfordulója alkalmából szülessen egy olyan film, amely az öt megszálló ország szemszögéből mutatja be az akkori eseményeket.

– Magyar részről engem kért fel Péter, hogy 27 percben dolgozzam föl a témát – mondta lapunknak Dombrovszky Linda filmrendező, akit útban Karlovy Vary felé sikerült megszólaltatnunk. Az Oroszország, Németország, Bulgária, Lengyelország és Magyarország által küldött fegyveres egységek történetét összefoglaló filmeket Occupation 1968 címen összefogó mozi Piros rózsa című magyar részének forgatási munkálatai augusztus végén, szeptember elején kezdődnek.

– A Piros rózsa kreatív dokumentumfilm lesz. Nem történészek és politikusok visszaemlékezései érdekeltek, sokkal inkább az egykor besorozott katonák és családjaik személyes történetei, amelyek összefonódtak a megszállt területek lakóinak életével – fogalmazott a rendező. Utalt arra is, hogy a magyar fél esetében az teszi különösen érdekessé az eseményeket, hogy katonáinknak magyarok lakta városokat kellett „megszállniuk”. Bár a tartalékosokat csak 1968 augusztusában mozgósították, felsőbb körökben már hónapokkal korábban tudhatták, hogy csapatokat fogunk küldeni Csehszlovákiába, mivel Moszkvából nem nézték jó szemmel Alexander Dubcek reformjait, és el akarták kerülni, hogy az események a mi ’56-os forradalmunkhoz hasonlóan eszkalálódjanak. A teljes hírzárlat mellett besorozott katonák aztán augusztus 20-án éjszaka kapták meg a parancsot: haladjanak menetoszlopban észak felé. A filmben megszólaló nők elbeszéléseiből kiderül, fogalmuk sem volt, milyen céllal és hová vezényelik a férjeiket – magyarázta. A rendező az elmúlt hónapok során számos érdekes történetet derített fel e témában.

– A tervek elkészültét több mint egy éves kutatómunka előzte meg. Hirdetésekben, önkormányzatok, helyi tévék, rádiók és plakátok segítségével próbáltuk felkutatni azokat, akiket besoroztak. Mindenkit végiglátogattam, és a legérdekesebb történeteket válogattam be a filmbe. Szerelmek is szövődtek például a megszállás két hónapja alatt, sőt házasságok is lettek ezekből a kalandokból, de nagyon izgalmas kép bontakozott ki arról is, hogy a megszállt területeken hogyan fogadták a magyar csapatokat – mondta a rendező.

A három megszállási zóna, Érsekújvár, Léva és Nyitra magyarlakta település volt, a helyiekben felvetődött az is, hogy Dubcek reformpolitikáját határrevízióval bünteti majd Moszkva, és visszacsatolja a felvidéki településeket Magyarországhoz. Rövid ideig abban reménykedtek, hogy a magyarlakta területet „megszálló” magyar katonák valójában felszabadító csapatok. A paradox történelmi pillanat végül nem követelt véráldozatot magyar részről, az idegenben, ugyanakkor hazai közegben töltött hónapokról szóló történetek mégis drámaiak és emberiek egyszerre. – Nagyon jó a filmterv és nem csoda, hogy beválogatták a Docu Talents programjába – mondta el a rendező, aki úgy véli, a mai bemutatkozásnak a film utóélete szempontjából lehet igazán fontos szerepe, hiszen a producerek, programigazgatók, forgalmazók, televíziók ilyen fórumokon figyelnek fel azokra az ötletekre, amelyekkel a későbbiekben foglalkozni szeretnének. A tizenkét filmterv közé egyébként bekerült egy másik magyar produkció is, a Szabó Réka által rendezett Sírással nem megyünk semmire. – Nem törvényszerű, de azoknak, akik részt vesznek ezen a fesztiválon nyilvánvalóan nagyobb az esélyük meghívást kapni a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválra – latolgatta az esélyeket Dombrovszky Linda, aki kedd esti vacsorán találkozott az Occupation 1968 orosz, német, bolgár és lengyel filmeseivel is.

A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott Piros rózsát a tervek szerint önálló tévéfilmként is bemutatják majd itthon jövő augusztusban, a megszállás ötvenedik évfordulóján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.