Ilyen volt Sisi „élőben”

A bécsi Madame Tussaudsból egy napra elhozták Gödöllőre Erzsébet királyné élethű viaszmását.

Balogh Roland
2017. 07. 05. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, azaz közismert nevén Sisi mindig is roppant népszerűségnek örvendett a magyarok körében. Ferenc József osztrák császár feleségének magyarokkal szembeni szimpátiája pedig ugyancsak ismert, még a nyelvünk elsajátításában is iparkodott. Így nem csoda, hogy népszerűek és nem ritkák a vele kapcsolatos kiállítások, ahogy az sem, hogy kedvelt pihenőhelye volt a gödöllői Grassalkovich-kastély.

Mostanában azonban eléggé megszaporodtak a különféle sisis tárlatok, kisebb-nagyobb vele kapcsolatos események. Ez ugyanakkor nem csoda, hiszen épp 150 éve, hogy férjével együtt 1867. június 8-án magyar uralkodóvá koronázták, illetve előtte ezzel összefüggésben megszületett az osztrák–magyar kiegyezés, az úgynevezett közösügyi törvénnyel létrejött az Osztrák–Magyar Monarchia.

Ennek kapcsán érkezett szerdán egy nap erejéig kedvenc gödöllői pihenőjére Erzsébet királyné élethű viaszmása a Madame Tussauds bécsi panoptikumából, amelyet pár óra erejéig a kastélyba látogatók is megtekinthettek.

Bécsben egyébként Sisi Uncovered Experience címen tárlat is van életéről. S az intézet igazgatója, Arabella Kruschinski megjegyezte: „A kor technikai vívmányaival meg akartuk mutatni a királyné igazi arcát, hisz tudjuk, hogy a valóság meglehetősen eltér a cukormázas Sisi-filmek világától. Erzsébetet, egy nőt, aki keresi a belső és a külső szabadságot. A lélegzetnyi szabadságot biztosan megtalálta Gödöllőn. Ez biztos. Sisi életét korhűen, kendőzetlenül és giccstől mentesen ábrázoljuk.”

Sisi hatvanévesen, 1898. szeptember 10-én merénylet áldozata lett. Noha útját biztonsági szempontból veszélyesnek tartották, Genfbe utazott, ahol Sztáray Irmával a Beau Rivage Szállóból a Genfi-tó partján húzódó sétányon a hajóállomásra sietett, s ekkor Luigi Lucheni olasz anarchista fellökte és egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.