Megoldódhatott a XX. század egyik legnagyobb rejtélye?

Fotóval bizonyítják, hogy Amelia Earhart túlélte a zuhanást.

Ficsor Benedek
2017. 07. 07. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vihar tombolt a csendes-óceáni Howland-sziget környékén 1937. július 2-án. Amelia Earhart reggel még az időjárás felől érdeklődött, majd alacsony üzemanyagszintet jelentett, végül a rossz rádiókapcsolatra panaszkodott. Kétmotoros Lockheed Electra repülőgépének ezt követően nyoma veszett. A világhírű pilótanőt két évvel később nyilvánították hivatalosan is halottá. Eltűnése máig megoldatlan rejtély, amellyel kapcsolatban számtalan teória látott napvilágot. Sokan amellett érvelnek, hogy Earhart és navigátora, Fred Noonan az óceánban lelték halálukat, mások úgy vélik, kényszerleszállást hajtottak végre egy kis szigeten, és „hajótöröttként éltek”, a legfrissebb elmélet szerint pedig túlélték a zuhanást, japán fogságba kerültek, és börtönben hunytak el évekkel később Saipan szigetén.

Amelia Earhart a XX. század egyik leghíresebb pilótája volt, a repülés úttörője, nem mellesleg valódi feminista ikon. Első nőként repülte át az Atlanti-óceánt, és korszakalkotó tette révén egy csapásra világhírűvé vált. Később sorra döntötte meg a magassági és távolsági rekordokat. 1937-ben az utolsó nagy útjára készült, vadonatúj, kétmotoros repülőgépével körbe akarta repülni a földet.

Fred Noonan társaságában június 1-jén szállt fel Miamiból. Brazílián keresztül Afrikába repültek, onnan Indiába, majd Ausztrália és Pápua Új-Guinea következett. Július 2-án Lae városából indultak tovább, de a csöppnyi Howland-szigetet már nem érték el.

A History tévécsatorna most új magyarázattal állt elő a rejtély kapcsán. Vasárnap bemutatott, kétrészes dokumentumfilmjében egy fekete-fehér fénykép bizonyítja, hogy Earhartot és Noonant a zuhanást követően – mint feltételezett kémeket – a japán hadsereg vette őrizetbe. A Marshall-szigeteken készült fotó egy kikötői társaságot ábrázol, egy háttal ülő nő és egy kissé elmosódott férfi is látszódik rajta, a csatorna szerint ők lennének a pilóta és navigátora.

Az amerikai nemzeti archívumból előkerülő felvételt Shawn Henry korábbi FBI-szakértő hitelesnek tartja, ő egyértelmű bizonyítékként fogadja el, hogy Earhart túlélte a zuhanást. Osztja a véleményét az a Les Kinney is, aki korábban 15 éven át nyomozott a pilóta eltűnése ügyében. Állításukat tudományos vizsgálatok is alátámasztják. A törzs és a fej elemzése során kiderült, a képen látható nő méretei megegyeznek Earhartéval, és még a frizurája is jól felismerhető. Akárcsak a kamerába tekintő férfi esetében, akinek orra, fogai és a haja is kísértetiesen hasonlít Noonanéra. A dokumentumfilm szerint ráadásul a háttérben a Lockheed Electra egy kis részlete is felbukkan. Ez egybevág korabeli szemtanúk vallomásával, akik látták lezuhanni a gépet, amelyből Earharték még időben ki tudtak menekülni. Ugyancsak megerősítik ezt a teóriát a három éve a körzetben talált fémlapok, amelyek egy repülőgépből származhatnak.

Nem mindenki volt azonban lelkes a hírre. Richard Gillespie, a történelmi repülőgépek felkutatását és helyreállítását zászlajára tűző TIGHAR nemzetközi nonprofit szervezet vezetőségi tagja szerint a képen sem Earhart haja, sem Noonan arca nem stimmel. Dorothy Cochrane, a Smithsonian légügyi múzeumának kurátora szerint bár érdekesek a képek, messze nem bizonyító erejűek. – Az emberek időről időre előhalásznak friss bizonyítékokat, amelyekről aztán kiderül, hogy nem használhatók. Nem hibáztatom őket, Amelia Earhart eltűnése a XX. század egyik legnagyobb rejtélye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.