Pákh Imre áll nyerésre a Golgota ügyében

Mégsem jött be az einstand: a Kúria szerint tulajdonosa kiviheti az országból Munkácsy festményét.

Tölgyesi Gábor
2017. 07. 11. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kíváncsian vártam, a Múzeumok Éjszakáján bejelenti-e valamelyik magyar politikus, hogy kezdeményezi Bocskai István fejedelmi jogarának védetté nyilvánítását, mint kiemelkedő jelentőségű magyar történeti emléket. A műkincset a bukaresti Román Nemzeti Múzeum adta kölcsönbe a debreceni Déri Múzeumnak, a román állam tulajdona. Komoly nemzetközi botrány kerekedhetett volna abból, ha később csak magyar hatósági engedéllyel, ideiglenesen, visszahozatali kötelezettség mellett vihették volna vissza Bukarestbe. A Déri Múzeumban őrzött Golgotával – amelyről a múzeumok éjszakáján lekerült a lepel – ezt játszotta el az elmúlt két évben a magyar állam a jog segítségével, a Kúria keddi álláspontja szerint azonban helytelenül. A kép tulajdonosa, Pákh Imre most akár ki is viheti az országból a festményt.

Munkácsy Mihály Golgota című festményét 1884-ben festette Párizsban, s három évvel később került amerikai tulajdonba. Bár a 19. század végén bemutatták Magyarországon is, újabb száz évet kellett várni arra, hogy a magyar nézők láthassák: a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében szállíttatták Magyarországra az Egyesült Államokból. A mű letéti szerződés alapján a restaurálását követően a debreceni Déri Múzeumba került.

A festményt 2003-ban vásárolta meg Pákh Imre műgyűjtő, aki az Amerikai Egyesült Államok állampolgára. Pákh és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról 2015-ben folytak tárgyalások, eredmény nélkül. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatmillió dollárt kínált a képért, míg Pákh kilencmilliót kért, s állította, Lázár Jánossal még államtitkársága idején ebben az összegben állapodtak meg előzetesen. Később a kép korábbi tulajdonosa úgy nyilatkozott: Pákh hétmillió dollárért vette meg tőle a képet. Pákh pedig arról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: a kilencmillió dollárért a Golgota eladásán túl további 52 Munkácsy-képet helyezett volna letétbe Magyarországon 12 évre, az MNB-t azonban nem érdekelte ez a csomagajánlat.

Mikor az adásvételi tárgyalások megszakadtak, Pákh Imre bejelentette, a festményt elszállíttatja a debreceni múzeumból. Mindezek után a Miniszterelnökség kezdeményezésére az örökségvédelmi hatóság védetté nyilvánította a festményt – a kép védettsége jelentősen korlátozza a tulajdonos lehetőségeit a műtárgypiacon, amennyiben megválna a képtől. A védési határozatot Pákh a bíróságon támadta meg, ám keresetét múlt év őszén a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította.

A Kúria most kedden a festmény védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróságot pedig új eljárás lefolytatására kötelezte. A kulturális javak védetté nyilvánítása iránti eljárásban hivatkozott visszaviteli kötelezettség intézményét a közjog szabályozza, így az nem azonos a letéti szerződéshez kapcsolódó visszaadási kötelezettséggel – hangsúlyozta eljuttatott közleményében a Kúria. Álláspontja szerint a visszaviteli kötelezettség az adott kulturális értéket fogadó államot, azaz Magyarországot elsősorban arra kötelezi, hogy a kulturális értéket teher nélkül kiengedje az országból.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.