Szombathelyen ismét Bartóké a főszerep

Jubilál az első olyan rangos fesztiválunk, amelyik felhelyezte hazánkat a világ komolyzenei fesztiváltérképére.

2017. 07. 08. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jubilál az első olyan rangos fesztiválunk, amelyik Magyarországra vonzotta a szakmát, és felhelyezte hazánkat a világ komolyzenei fesztiváltérképére. Az ötven évvel ezelőtt útjára indított szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium kezdetben csak a kurzusokra és a szakmai továbbképzésekre koncentrált, különlegességként mindezt elsősorban Bartók Béla műveire alapozva, de a lezáró hangversenyek okán hamar erőteljes érdeklődést váltott ki a zenerajongókból is, így harminchárom éve már fesztivállá bővülve, laikusoknak is szóló, színes programsorozattal egészül ki, amelynek elválaszthatatlan része – mondhatjuk a magja – továbbra is a kiemelkedő szintű szemináriumi képzés.

Az eredeti elképzelések szerint a Bartók Fesztivál nyitókoncertjén a világhírű zongoraművésznő, Martha Argerich játszott volna, aki először lépett volna fel a fővároson kívül hazánkban, de athéni koncertje után a szombathelyit is lemondta. A szervező Filharmónia Magyarország rövid idő alatt alakította át úgy a nyitókoncert műsorát, hogy egy nem mindennapi program, egy szombathelyi ősbemutató valósuljon meg. Az Agora Szombathelyi Kulturális Központban július 11-én Wolf Péter Utazás című művének kamarazenei átiratát először hallhatja majd a nagyérdemű a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában. A bemutató mellett Bartók: Divertimentó, Britten: Simple Symphony és Liszt: Angelus című művei is elhangzanak majd.

A szombaton kezdődő találkozó kurzusain mintegy negyven fiatal muzsikus vesz részt, a nyitott programok között Sipos József Bartók című filmjének premier előtti vetítése, egy pódiumbeszélgetés Petró János Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző-karmesterrel, Bartók Béla A fából faragott királyfi című művének előadása, Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók-estje is szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.