Tom Jones Veszprémben robbantott

Sokak meglepetésére idén nem más, mint Sir Thomas Jones Woodward, azaz művésznevén Tom Jones lett a Veszprémfest főszereplője.

Zimon András
2017. 07. 16. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A patinás fesztivál az évek során olyan sztárokat tudott Veszprémbe csábítani, a teljesség igénye nélkül, mint Diana Krall, a Vaya Con Dios, Lisa Stansfield, Craig David, Jan Garbarek vagy éppen a Gipsy Kings.

Érdeklődve vártam tehát a walesi szénbányász családból származó Jones koncertjét. Szerencsére nem először láttam a világsztárt Magyarországon, így mindenféle előzetes várakozás nélkül indulhattam Veszprémbe, mert szinte sejtettem, milyen magas szintű teljesítményt kapok attól a világsztártól, aki már 1963-óta töretlen sikerrel koptatja a világ legnagyobb koncertszínpadait.

A 77 éves brit énekes – a pályája kezdetén – 1965-ben már Grammy-díjjal a háta mögött fordíthatott hátat hazájának, hogy például barátja, Elvis Presley és Johnny Cash társaságában Las Vegasba utazzon és a világ akkori legnagyobb szórakoztató show-jában vegyen részt, vagy a Golden Globe-jelölésig majd -díjig eljutott This is Tom Jones Show-ban szerepeljen.

Az Egyesült Államokból a brit listákra is sikeresen tudott visszatérni a ’80-as évek végén, a The Art of Noissal készített Prince-átdolgozást, a Kisst orrvérzésig játszotta az akkori MTV. Majd a kilencvenes évek elején jött az If I Only Knew és az Alul semmi betétdala, a Leave Your Hat On, ami ismét a legnagyobbak közé repítette, az addig sem kis érdemeket szerzett világsztárt. Jones egyébként karrierje alatt a nem hivatalos önéletrajzi könyvek szerint „elfogyasztott” úgy 5-600 nőt, eladott több mint 150 millió lemezt világszerte, olyan filmekben játszott, mint a Tim Burton-féle Támad a Mars, vagy önmagát szinkronizálta az animációs sikersorozatban, A Simpson családban, de énekelt James Bond-film betétdalt is. Sőt, a kora ellenére a folyamatos szakmai megújulás szinonimájává is vált. 1999-es Reload című lemeze erre a legjobb példa, ahol is olyan fiatal szerzők dalait értelmezte át, mint a Cardigans, Robbie Williams vagy az ausztrál INXS. Szerintem nincs olyan élő ember a földön, aki ne ismerné tőle a Delilah-ot vagy a Sexbombot. 2006-ban az angol királynő lovaggá is ütötte. Utolsó – a sorban a 40. lemeze – a Spirit in the Room 2012-ben jelent meg, azóta is ezzel az albummal turnézik világszerte.

A veszprémi koncert telt házzal pontban 9-kor kezdődött, az apró szervezési hibák ellenére már az elejétől magába szippantotta a teljesen vegyes korosztályú közönséget. Azt sejtettem, hogy Jones az este alatt leginkább a kedvenc dalaiból fog válogatni, arra azonban nem gondoltam, hogy még egy Johnny Cash-dal a Gods Gonna Cut You Down is előkerülhet a repertoárból, a Burning Hell koncertkezdő taktusai után. Az összképbe talán csak a jó estét, Budapest rondított bele, összességében remek rövidített koncertet adott Jones. Másfél órába szinte lehetetlen belezsúfolni egy ilyen életművet, úgy, hogy mindenki jó szájízzel távozzon. Szóval tényleg csak a legnagyobb slágerekre koncentráltak. A hangosítással és a vetítésekkel nem volt gond, a koncert csúcspontja a Leonard Cohen-féle Tower of Song volt, amely dallal egykori, nemrég elhunyt barátja előtt tisztelgett.

Sajnáltam, hogy a már említett Reload-lemezről csak a Sexbomb került a repertoárba, őszintén hiányoltam a Talking Heads Burning Down the House-át és az INXS Never Tear Us Apart című megaslágerét. Jones egyébként a kora ellenére, játszi könnyedséggel hozta a Delilah-ot, a Pussycatet, vagy éppen a Mamat, ilyen szinten az alibizésnek vagy egy hamis hangnak sincs helye. Szerencsére a közönség Tom Jones profizmusát jó hangulattal honorálta, az első szett utolsó dalai között sorra kerülő Leave Your Hat Ont és az If I Only Knew-t már mindenki állva bulizta át. A ráadásba még befért Prince nagy slágere, a Kiss is, melyet most is a The Art of Noise-féle átértelmezésben játszott zenekarával. A koncertet végül a Strange Thingsszel zárta. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.