Negyven éve távozott a Király

Bár a rajongók egy része szerint még mindig életben van, Elvis Presley 1977. augusztus 16-án hunyt el.

Ficsor Benedek
2017. 08. 16. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy forró júliusi napon, 1953-ban fiatal fiú lépett be a memphisi Sun lemezstúdió kapuján, a zsebében négy dollár lapult, két dalt szeretett volna felvenni ajándékként az édesanyjának. – Milyen típusú énekes vagy? – kérdezte tőle a stúdió asszisztense, Marion Keisker. – Mindent eléneklek. – De mégis mihez hasonlít a hangod? – Az én hangom nem hasonlít senkiéhez sem. – A felvételek után Keisker lejegyezte a fiú nevét, Elvis Presley, majd odaírta mellé: jó balladaénekes, megtartani. A My Happiness és a That’s When Your Heartaches Begin felvétele végül 3 dollár 98 centbe került, a két dalt tartalmazó lemezt 2015 januárjában 300 ezer dollárért vették meg egy árverésen.

A fenti anekdotában, ahogy Elvis egész élettörténetében, a tények elválaszthatatlanul keverednek a legendákkal. Sokan a mai napig ragaszkodnak hozzá, hogy az énekes születésnapi ajándékot szeretett volna az anyukájának, életrajzírói szerint azonban direkt választotta a Sun stúdiót, hogy felhívja magára a tulajdonos, Sam Philips figyelmét. Akárhogy is volt, Philips megjegyezte magának a fiatal énekest, akiben megvolt minden, amire a producer – a politikai korrektséget felülíró üzleti szempontok szerint – vágyott: egy fehér énekes fekete hanggal, aki majd milliárdossá teszi. Nem is kellett csalódnia. Bár Elvisnek többen tanácsolták, maradjon inkább teherautó-sofőr, igazi énekes úgysem lehet soha, alig két és fél évvel az első felvételét követően már az ő nevétől zengett egész Amerika.

A Heartbreak Hotel című single-jéből három hét alatt 300 ezret adtak el, a dal pedig meg sem állt a slágerlista csúcsáig. Ahogy az 1956 márciusában kiadott első nagylemeze sem, rajta olyan dalokkal, mint a Blue Suede Shoes, az I Got a Woman és az I Love You Because. De Elvis hirtelen több lett, mint egyszerű sztár, mániává vált. Ő lett a Király. Szexualitással túlfűtött színpadi mozgása megőrjítette az embereket, koncertjeit gyakran félbe kellett szakítani, mert a megvadult közönség megrohamozta a színpadot. Amikor 1958-ban bevonult, egy ország követte az eskütételre, híresebb közlegényt aligha hordott a hátán a föld.

A katonaság azonban nem csak ezért maradt emlékezetes az énekes számára. A seregben tapasztalta meg először az amfetamin „jótékony hatását”, ott tanult meg karatézni, és németországi állomáshelyén ismerkedett meg későbbi feleségével, az akkor 14 éves Priscilla Beaulieu-val (akit a világ Priscilla Presley-ként ismer). Két év múlva őrmesterként tért vissza az Egyesült Államokba, ahol, mintha mi sem történt volna, folytatódott a diadalútja.

– Elvis Presley a legnagyobb kulturális erő a XX. században – mondta róla a legendás zeneszerző és karmester, Leonard Bernstein a hatvanas évek végén. – Mindenbe lüktetést vitt, és megváltoztatta a világot, nemcsak a zenét, de a nyelvet, az öltözködést is felforgatta, forradalmi változásokat indított el. – Földindulásszerű volt, amit csinált – tette hozzá évtizedekkel később Tim McGrew countrysztár. – Elvis óta másként nézünk egymásra.

A földindulás az első nagy siker után húsz évvel is ugyanúgy érezhető volt, és bár a Király akkor már évek óta visszavonultan élt, az őrület nem csillapodott körülötte. 1977. augusztus 16-án este Elvis újabb koncertkörútra indult volna. Reggel a hosszú repülőút előtt pihenni tért memphisi otthona, a híres Graceland egyik lakosztályába, délután a menyasszonya, Ginger Alden talált rá a fürdőszoba kövén. Halálát több sikertelen újraélesztést követően hivatalosan délután állapították meg a baptista kórházban – ugyanott, ahol kilenc évvel korábban megszületett a kislánya, Lisa Marie Presley.

Memphisben a zászlókat félárbócra eresztették, a gyász hullámai elborították az országot. – Kennedy óta egyetlen haláleset sem indította meg ennyire Amerikát. Elvis különleges volt és pótolhatatlan, megváltoztatta a populáris kultúrát – búcsúzott az énekestől Jimmy Carter amerikai elnök. Elvis temetésén, két nappal később csaknem 80 ezer ember gyűlt össze, többen elájultak, egy autó pedig a gyászolók közé rohant, két nő halálát okozva.

A Király legendája a halála után sokakban vallási fanatizmussá erősödött. A rajongók egy jelentős része a mai napig nem fogadja el, hogy az énekes elhunyt. Összeesküvés-elméletek tucatjaival igyekeznek bizonyítani: Elvis még mindig él, a temetés színjáték volt. Halálának különös körülményei tovább táplálták a gyanút, hiszen azt kevesen akarták elhinni, hogy Elvisnek valóban komoly drogproblémái voltak. Pedig halála évében az énekes már alig emlékeztetett a korábbi önmagára, 42 évesen betegségek egész sora gyötörte, elhízott és gyógyszereken élt. Élete során Elvis közel 700 dalt énekelt fel, köztük olyan slágereket, mint a Jailhouse Rock, a Can’t Help Falling in Love vagy a Love Me Tender. Albumaiból világszerte több mint egymilliárd fogyott el. Három Grammy-díjat nyert, 36 évesen pedig Grammy-életműdíjjal jutalmazták. Filmek és tévéműsorok tucatjaiban szerepelt, bár álma, a nagy drámai alakítás sosem jött össze. Halála óta több műfaj halhatatlanjai közé is beválasztották, és évtizedekig ő maradt a legjobban kereső elhunyt híresség. Halálának negyvenedik évfordulóján világszerte rajongók százezrei emlékeznek meg a Királyról, felidézve az énekes legendás szavait a hagyatékról: „csinálj olyasmit, amire érdemes emlékezni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.