Visszajáró sztárvendégek az idei Szigeten

Huszonötödik alkalommal is kell egy hét együttlét.

Balogh Roland
2017. 08. 07. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagyon büszke vagyok arra, amivé a Sziget lett. Felnőtt a gyerek. Néhány év után kikerülhetetlenül elindult abba az irányba, amelybe most is tart. Akkor nem az volt a kérdés, hogy kinek mi az ízlése, hanem az, hogy hogyan lehet megmaradni. A magyar történelem fő kérdése is ez, a megmaradásunk szinte valószínűtlen. Kicsiben ezt éltük át a Szigettel. Örülök, hogy egyáltalán van még, pláne hogy ilyen elképesztően sikeres. Hallatlanul profi rendezvénnyé fejlődött, kevés olyan magyar dolog létezik, amelyet a kategóriájában a legjobbnak tartanak Európában” – így beszélt nemrég lapunknak adott interjújában a szerdán immár huszonötödik alkalommal elstartoló Sziget fesztivál egyik kezdeményezője, alapító atyja, Müller Péter Sziámi. S noha kétségtelen, hogy a fesztivál jócskán kinőtte magát, és az egyik legismertebb magyar márka lett a világban, egyesek – hazai zenészek és a közönség egy része is – épp az elnemzetköziesedése, a helyi áraktól való elrugaszkodottsága miatt fanyalognak. Tény, a Sziget belépői – a napijegy idén 22 500, a hetijegy 99 000 forintot kóstál – és ital-, valamint ételárai a legdrágábbak magyar viszonylatban, ahogy az immár majdnem félmillió látogató nyolcvanöt százaléka is évek óta külföldről érkezik, a zenei felhozatal még mindig messze a legerősebb és a legváltozatosabb.

Amúgy ami a fellépőket és az árakat illeti, idén a világ talán legismertebb hasonló zenei mustrája, a brit Glastonburyi Fesztivál igencsak felkavarta az állóvizet. Nehéz volt ugyanis megemészteni, hogy miközben mindkét rendezvényre nagyjából azonos árak mellett lehet bejutni, a brit vetélytárs felhozatala messze megelőzi – egyebek között – a Szigetét. Egy rendezvényen annyi aktuális menő bandát vonultatnak fel, amennyit más öt év alatt sem tud. Igen ám, de idén a britek programigazgatója elismerte: ők nagyjából a piaci ár – amelyet manapság a hanghordozók eladásának elapadása miatt mindenki feltornázott a csillagos égig – tizedét fizetik a legnagyobb sztárfellépőknek. Hiszen Glastonbury fogalom, mindenki ott akar játszani, így ők megtehetik. Így persze mindjárt más a leányzó fekvése is, s ha ezt nézzük, annyira nem is lehet panaszunk, igaz nálunk több a „visszajáró vendég”.

A nagyszínpadon például tíz év után újra látható lesz Pink, az ő szerdai fellépése indítja a Szigetet. Itt lesz hallható csütörtökön az élőben is zseniális skót rockbanda, a Biffy Clyro, pénteken az angol Kasabian, amely tavaly és 2011-ben is játszott már a fesztiválon. A külföldiek közül izgalmas lesz még a szintén brit szobrász, költő, énekes-zeneszerző, PJ Harvey pénteki nagyszínpados koncertje is, ahogy szombaton a kifejezetten társadalomkritikus, elég jól összetett punk-elektrohiphopban utazó, svéd Rein első magyarországi fellépése is. Ugyancsak érdemes megnézni az angol Metronomy, a kellemes gitárzenével támadó amerikai Allah-Las, az angol Nothing but Thieves és a szintén visszajáró, orosz Leningrad fellépéseit is.

Noha sokan morgolódnak, hogy a magyarok alig jutnak szerephez, azért jó néhány, akár kevésbé fölkapott bandába is bele lehet botlani, főleg a Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál színpad kínálatában. Így csütörtökön lesz Konyha, Szabó Benedek és a Galaxisok, pénteken Dope Calypso és Middlemist Red, szombaton Fran Palermo, vasárnap a Red Hot Chili Peppers által is értékelt The Qualitons, hétfőn pedig Fish!.

Aki kifinomultabb zenei élményre vágyik, annak sem kell csalódnia, hiszen a Szigetre idén is több nagynevű és valóban izgalmas dzsessz-, komoly- és világzenei előadó érkezik. Persze a fesztivál közönsége nem egyenesen a Concertgebouw-ból vagy a Musikvereinből ruccan át Budapestre, a komolyzenei produkciókat ennek megfelelően a szórakoztatásra hegyezik ki minden évben.

A Papageno színpad programjai Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója jegyében telnek. Fellép mások mellett az Octovoice énekegyüttes, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmmel világszerte ismertté vált Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola SoulAir Kórusa. Visszatér a fesztiválra a világhírű orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev brit unokája, Gabriel Prokofiev, aki dj-ként igyekszik vonzóvá tenni a klasszikus muzsikát a fiatalok számára.

A világzenei színpad legnagyobb sztárja idén is az Emir Kusturica filmjeinek zeneszerzőjeként világhírűvé vált Goran Bregovic lesz. Rajta kívül Roy Paci és a The Klezmatics koncertje is izgalmasnak ígérkezik. Akárcsak a tradicionális torokéneklést punkrockkal fűszerező mongol-kínai Hanggai produkciója. A magyar zenekarok közül fellép a zseniális Söndörgő, Lajkó Félix, a Kerekes Band, a Bohemian Betyárs és a Romengo is.

Idén is lesz cirkusz, a Cirque du Sziget sátrában a Baross Imre Artistaképző tanulóitól kezdve a kanadai Machine de Cirque társulatig számos lélegzetelállító produkciót láthat a közönség. A színház- és táncsátor programja a nemzetközi kortárstáncvilág igazi nagyágyúit mutatja be. Fellép mások mellett a francia Compagnie Käfig, a svájci Compagnie 7273 és a tizenegy meztelen férfitáncost felvonultató Compagnie Thor.

A fesztivál részletes programja a sziget.hu oldalán található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.