Vízparti felfrissülés, kompromisszummentes eszköztelenség a Szigeten

Talán a legváltozatosabb Sziget-napot hozta el a péntek. Belenéztünk a gazdag kínálatba, hűsöltünk a vízparton.

B. Kovács Gergely
2017. 08. 12. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hazaugrom viharfelszerelésért, aztán megnézem PJ Harveyt, utána beszélhetünk – mondja Lovasi András, kicsit értetlenkedünk, majd tovább is gondoljuk, ahogy norvég matrózok mintájára küzd a be-becsapó jeges árral a színpadon. Nem könnyű gondolatjáték ez, mert egész nap olvadozik minden, mi is. Viszont javaslatára végül meghallgatjuk PJ Harvey koncertjét, ami egyik legjobb döntésünknek bizonyul.

Ne szaladjunk ennyire előre. Lévén a rettenetes meleg, azt próbáljuk meg felderíteni, milyen felfrissülésre ad lehetőséget a rendezvény, ha forrna a víz ott belül, a fejben. Arra szinte lépten-nyomon adódik lehetőség, hogy a fesztiválozók csap- vagy zuhanyvízzel hűtsék magukat. Ha az instant felfrissülésénél is többre vágynának, erre kiválóan alkalmas a Sziget Beach névre keresztelt oázis a szigetspiccen. A kiszolgálóegységgel megtámogatott pihenőhelyen a fák adják az árnyékot, a Duna vize hűsíti a levegőt, és kulturált lehetőség adódik elnyúlni a földön, hunyni egyet. Nem is jellemző a zaj erre fele, a fiatalok inkább az előző éjszakától elcsigázva, a következőhöz erőt gyűjtve néznek ki magukból a padlószőnyegen, párnák közt vagy a rögtönzött bútorokon heverészve. Népszűrű szolgáltatás a vízipipa-kölcsönzés, sokan pöfékelnek. A vízben kerítés jelöli, meddig lehet biztonságosan bemenni, a fürdőzőket szünet nélkül pásztázzák a vízi mentők. Az egyiküket arról kérdezem, akadt-e már komolyabb dolguk, akár a korábbi években is, amire azt feleli, hogy szerencsére nem, általában csak hámsérülésekkel, horzsolásokkal fordulnak hozzájuk.

Magunk is erőt merítettünk, most már alámerülhetünk a sűrűjébe. Zenei felhozatalát tekintve kimondottan erős nap a pénteki. A Quimbyre kiszabott háromnegyed ötös kezdés furcsán hat, de a zenekar jó kedvvel állja a sarat, felszabadultan zenél, koncertjük szépen, tisztán szól a nagyjából félig telt sátor közönsége előtt. Azért az minden körülményt ismerve is meglepő, hogy a Varga Líviusz és Kiss Tibi többet szól angol nyelven a közönséghez, mint magyarul. Apró kis praktikáiknak köszönhetően kiderül, hogy a nem hazai nézők is egész szép számmal vannak jelen.

Ezt követően indulhatunk is a nagyszínpadhoz. Az angol PJ Harvey koncertje középtávra visszatekintve is az egyik legnagyobb zenei élményem. Hiába van a zenélés mellett költő, író Harvey harminc éve a pályán, zenéje a mai napig kísérletező, egyben letisztult. Népes zenekarában, a számtalan hangszer sűrűjében a végtelen profizmus az úr. Ritkán látni zenészeket ennyire átszellemülten, elmélyülten tevékenykedni a színpadon. Nem is biztos, hogy fesztiválközönségnek való ez a produkció. Annyit elárulhatunk, Lovasi lekéste, de zenésztársa, Leskovics Gábor így összegezte a koncertet. „Minden elismerésem a Sziget-szervezőké, hogy bevállalták ezt a koncertet, holott tudták, hogy olyan értelemben nem lesz sikeres, ahogy az szervezői szempontból fontos lenne. Ritkán láthatunk ilyen magas színvonalú koncertet. Kompromisszummentes eszköztelenség, a végén egy meghajlás. Nagyon tetszettek a hangszeres megoldások, az, hogy nem dobszerelés van, hanem az ütős szekciót szétosztották három ember közt. Hatalmas élmény volt.”

A Harveyt követő Kasabian nem új a Szigeten, és ismét csak az derült ki, igazi, ütős fesztiválzenekarról beszélünk. Egyetlen percre sem engedték el a közönséget, az eljátszott tizenhét szám mindegyikével keményen dolgozták meg hallgatóikat. A zsúfolásig telt nézőteret az első másodpercben megvadította a koncertkezdő Ill Rey, és az állapot a legvégéig fennmaradt. A West Ryder Pauper Lunatic Asylum slágere, a Fire ugyanilyen erős zárást jelentett.

Kiváló levezetésnek bizonyult a negyed tizenkettőkor kezdődő Kiscsillag koncert, ami meglepetést nem tartogatott, de összeszedett egy masszív, telt házas közönséget, és az aznapi világsztárok után biztos fogódzót jelentett a nagy kavalkádban. Lehet ugyanis, hogy kicsi, de csillag, és a miénk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.