Ha felsős leszel, visszajövünk

Az Iparművészeti Re:Start címmel egy utolsó nagy rendezvénnyel búcsúzott a közönségtől.

Ficsor Benedek
2017. 09. 04. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körbejárunk bent, aztán majd ha 11 éves leszel, újra eljövünk, és összehasonlítjuk, mit szólsz – kérdezte reménykedve az apuka a kisfiától az Iparművészeti Múzeum kapujában vasárnap délelőtt, hátha sikerül becsalogatni a gyermeket. Neki azonban láthatóan egészen más tervei voltak, és egy gyors fejszámolás után tökéletesen meg is értettük a szempontjait. A múzeum teljes körű felújítás miatt öt évre zárja be kapuit, így a kisfiú éppen az utolsó nyugalmas napját tölti, mielőtt hétfőn beülne élete első tanórájára. Kinek van ilyenkor kedve műtárgyakkal bajlódni?

Az apuka kérdése azonban, még ha szándéktalanul is, túlmutatott a személyes „tragédián”, és a hazai kulturális élet egyik különös jelenségére világított rá. Mégpedig arra, hogy jó ideig nélkülöznünk kell több nagy múzeumot is. Az Iparművészeti rekonstrukciója öt esztendeig tart, de hamarosan bezár a Néprajzi Múzeum is, a Szépművészetire pedig még legalább egy évet várnunk kell, nem beszélve a Liget-projektről intézményeiről. Addig az élmény helyett a közönségnek marad a reménykedés, hogy mire a kisfiú hatodikba megy, a kormány ígéreteinek megfelelően valóban világszínvonalú múzeumokba látogathat majd el.

A zárás előtt az Iparművészeti Re:Start címmel egy utolsó nagy rendezvénnyel búcsúzott a közönségtől. Vasárnap 0 óra 1 perctől egyebek mellett épülettörténeti sétákkal, fényfestéssel, raktárlátogatással és mozimaratonnal várták a látogatókat, akik láthatóan vevők voltak a különleges finisszázsra, hiszen a múzeum belső terei már a korai órákban is megteltek.

Persze, ez az év nem is annyira a kiállításokról, mint a felújítás előkészítéséről szólt – emelte ki korábban a múzeum igazgatója. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épület a hazai szecesszió egyik legszebb ékköve, ám elég volt csak vasárnap az első emeleti lépcsőforduló ablakán kinézni, hogy megértsük, a rekonstrukció nem várathat sokáig magára. A belső udvar falfelületén már kevesebb a vakolat, mint a folt, a gaztól felvert kövezeten egy szétesett tonettszék rohadt, és apró darabokban a lehulló Zsolnay-kerámiaburkolat nyomait is felfedezhettük.

Mindebből öt év múlva egy, a 21. század minden igényét kielégítő, korszerű intézmény, „Közép-Európa legizgalmasabb múzeuma” lesz. Azt kívánják elérni, hogy Lechner neve ugyanazt jelentse Budapesten, mint Gaudíé Barcelonában. Cselovszki Zoltán elmondta, a most háromezer négyzetméteres kiállítótér tízezer négyzetméteresre bővül majd, és egy új szárny is épül, amelynek homlokzata Lechner eredeti terveit követi, belül viszont a kortárs múzeumi elvárásoknak megfelelő épület lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.