Műemlékvédelmi vészjelzés: „ilyen utoljára az ötvenes években történt”

Nyílt levélben figyelmeztettek a szakmai szervezetek, hogy a kormány felszámolja az örökségvédelmet.

Ficsor Benedek
2017. 09. 22. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány 2017-re megvalósította a nemzettudatunk részét 145 éve képező műemlékvédelem egyetlen szakintézményének felszámolását – írta szerdai nyílt levelében a Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete (RÉKE). A hazai örökségvédelmi szakma újabb vészjelzéseként olvasható levelet a Magyar Tudományos Akadémia művészettörténeti tudományos bizottsága, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, az ÓVÁS Egyesület és a CentrArt Egyesület is aláírta.

A RÉKE szakemberei írásukban hangsúlyozták, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ ez év január 1-jével történt megszüntetésének és a műemléki munka alapját képező gyűjtemények bezárása miatt a szakemberek elvesztették szakmai szabadságukat. A hazai örökségvédelem ezzel teljes mértékben kiszolgáltatottá vált a politikának és a gazdaságossági szempontoknak.

Mint ismert, a Forster-központ feladatait a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. között osztották fel. A mára megmaradt műemlékvédelmi rendszer azonban alkalmatlan arra, hogy akár csak az alapfeladatokat is ellássa. Amit a Forster-központ korábban saját hatáskörében elvégzett, azt most széttagolt, összehangolatlan állami szerveknek – járási hivatalok, minisztériumi főosztályok, állami tulajdonú kft.-k – kellene megcsinálniuk. Ennek köszönhetően nincs, aki elvégezze az ország feltáratlan és folyamatosan pusztuló műemléki értékeinek számbavételét, eltűnt az összes szakmai periodika és könyvsorozat, a Kárpát-medencei épített örökséghez kapcsolódó terv- és kutatási anyagok egyedülálló archívumait jelentő műemléki gyűjtemények bezárásával pedig megszakadt egy, a XIX. század közepe óta tartó folyamat. Megszűnt a szakmai utánpótlás, hiányzik a kedvezmények és támogatások más országokban alkalmazott kiszámítható eszközrendszere, és ellehetetlenült a magyar műemlékvédelem nemzetközi kapcsolatrendszere, miközben a közép-európai műemlékvédelem számára a Magyarországon kidolgozott kutatási gyakorlat a közelmúltban még példaértékű volt – sorolták fel a problémákat.

A RÉKE nincs egyedül kritikai észrevételeivel, a nyílt levéllel az egyesület egy alig egy hónapja kiadott szakmai állásfoglaláshoz csatlakozott. Augusztus végén az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS magyar bizottsága és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) fogalmazott meg kemény kritikát a kormány műemlékvédelmi politikájával kapcsolatban. Mint írták, a műemlékvédelem területén jelenleg is folyó intézményi és személyi átalakítások aggodalmat keltenek, mert átláthatatlanok. A Forster-központ szakembereit szétszórták, egy részüket elbocsátották, a kormányhivatalokba került, szakmai vezető nélkül maradt munkatársak gyakorlati képzettsége pedig folyamatosan gyengül.

Megoldási javaslatuk szerint újra létre kellene hozni egy műemlékvédelemmel foglalkozó önálló hivatalt, amely minden európai országban működik a múlt értékeinek valóban hiteles megőrzése érdekében.

A nyílt levél kapcsán megkerestük Haris Andreát, a RÉKE elnökségi tagját, aki lapunknak elmondta, a Forster-központ megszüntetése után a szakemberek igyekeztek elfogadni a helyzetet, hogy a Miniszterelnökség viszi tovább az örökségvédelmi feladatokat, ám a nyár végére nyilvánvalóvá vált, hogy erre képtelenek. – Az átalakítással, felszabdalással és elbocsátásokkal parkolópályára tették az örökségvédelmet, a helyzet teljesen bizonytalan. Hallani lehetett lépcsőházi pletykákat arról, hogy a terület az MMA-hoz vagy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz kerül, de a mai napig nem született döntés a szakma jövőjéről.

– Ilyen utoljára az ötvenes években történt, amikor feloszlatták az akkor Műemlékek Országos Bizottságának hívott szervezetet. Ehhez az állapothoz tudom hasonlítani a pillanatnyi helyzetet.

Kíváncsiak voltunk, a Miniszterelnökség miként reagál a nyílt levélben és a korábbi állásfoglalásban megfogalmazott kritikákra, ám kérdéseinkre egyelőre nem reagáltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.