Opera a járműjavítóban: a Kőbányai útra költözik a dalszínház

Ha az operát gólra játszanák, már rég kész volna az Eiffel Műhelyház. Helyette alapkőletétel volt ma.

Tölgyesi Gábor
2017. 09. 07. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kőbányai útra újra beszökött az ősz, és ismét több százan gyűltek össze a MÁV egykori Északi Járműjavító csarnokában, hogy megünnepeljék, az Opera új játszóhelyet, műhely- és raktárbázist kapott az Eiffel Műhelyházban. Nagyszabású koncert ezúttal nem volt, mint két éve, helyette inkább kamaradarabok, ráadásul Dohnányi − mondhatni: végre. És végül alapkőletétel. A többi azonban stimmelt: gőzmozdonyok és operaházi molinók − az élmény erősebb volt, mint egy déja vu. Már-már olyan volt, mintha Bill Murray és Andie MacDowell 1993-as vígjátéka, az Idétlen időkig kellős közepébe csöppentünk volna: egy történet, amelyben a főhős minden reggel ugyanarra a napra ébred. (Igaz, említhetnénk agresszívabb sci-fit, például A holnap határánt is, tekintettel a közeli villamosjáraton, az 1-esen folyó verekedésekre.) Az időhurok eme megtapasztalása miatt lapozni kezdtem a naptáramban, lesz-e még a Várkert bazárnak átadása.

Hoppál Péter kulturális államtitkár 2015 márciusában jelentette be, hogy a magyar állam az Északi Járműjavító csarnokot – amely 2009 óta üresen áll − a Magyar Állami Operaház rendelkezésére bocsátja. (A 220 méter hosszú, 110 méter széles Eiffel-csarnok Magyarország legnagyobb, állami kézben lévő ipari műemléképülete. Méltó a megmentésre, kulturális célú hasznosításra.) Az akkori bejelentés szerint a még Eiffel Bázisként emlegetett csarnok 2016 végén nyílt volna meg a nagyközönség előtt, próbákra is alkalmas kamarajátszóhellyel, díszlet-, jelmez- és műszaki raktárral, műhelyekkel, a világ nagy dalszínházaival azonos infrastrukturális lehetőségekkel. 2015 júliusában döntött is a kormány arról, hogy minderre 14,5 milliárd forint állami támogatást biztosít. Az átadást néhány hónappal később már 2017 nyarára tervezték, mondván: 2016 legvégén használatba vehető az épület, és 2017 szeptemberétől, azaz mostantól megnyílhat a nagyközönség előtt a négyszáz fős közönséget befogadni képes operastúdió.

Több mint egy év telt el, mikor 2016 novemberében bejelentették: az Eiffel Műhelyház átadása csúszik – hiszen még a bontási munkálatokat sem kezdték el. Mint kiderült, ekkor már két eredménytelenné nyilvánított közbeszerzési pályázaton voltak túl – az árajánlatokat ugyanis túl magasnak ítélték. (Mindkét közbeszerzésen indult a Strabag és a West Hungária Bau, ezek az építőcégek az állami tendereken eredményesek szoktak lenni.) Idén júliusban a közbeszerzési értesítőből derült ki, hogy a Magyar Állami Operaház gyorsított tárgyalásos eljárással végül megegyezett a Strabag Építő Kft.-vel, amely a Strabag AG-vel és a Böhm Stadtbaumeister & Gebäudetechnik GmbH-val konzorciumban fogja elvégezni a generál-kivitelezési feladatokat, a bontási, az acélszerkezet- és tetőfelújítási munkákat 2019 januárjáig. E munkák költségét egy éve még hétmilliárd forintra számolták, aztán nyolc lett belőle, a Strabag most 11,9 milliárdért végezheti el, ha minden igaz. Meglehet, ha stadiont álmodnak ide, már itt lézengenének a drukkerek.

E számokat már csak annak a kedvéért is megemlítjük, hogy magunkra vegyük az ókovácsi „farizeus” jelzőt: az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter ugyanis az Eiffel Műhelyház csütörtöki alapkőletételén úgy fogalmazott, minden újságíró farizeus, aki firtatni merészeli, ha egy állami beruházás tervezett költsége idővel elszáll − mondván, egy fürdőszoba felújításánál is előfordul az ilyesmi. (Igaz, nem milliárdos tételben, és az is igaz, hogy az emberek döntő hányada nem az adófizetők pénzéből újíttatja fel a fürdőszobáját.) Ókovács már-már hadat üzent a kritikus sajtónak, de ezt betudhatjuk annak is, hogy a napokban jár le az Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat, s csak igyekezett igazodni az új divatokhoz. Ókovács pedig még akkor sem lehet biztos az újrázásban, ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, Krucsainé Herter Anikó most „az operaház a legnagyobb szövetségesünk” típusú biztató üzeneteket is küldött feléje. Az Operaház ugyan az elmúlt évadban előadás- és nézőszám tekintetében is túlteljesített, Ókovács hangot adott annak az óhajának is, hogy jó lenne, ha az intézmény költségvetése elérné a 2001-es reálértékét. Ám a főigazgatói pályázatban megfogalmazott előirányzatból (10,8 milliárd forint, plusz 4,6 milliárd forint saját bevétel a 2018-as évre) az olvasható ki, hogy e kérése nem talált meghallgatásra.

Az Eiffel Műhelyház alapkőletétele egyben az Opera évadnyitója is volt – az első előadás a Bánk bán lesz szombaton az Erkelben, Vidnyánszky Attila rendezésében, a címszerepet Molnár Levente, illetve Szegedi Csaba kapta. Az Andrássy úti dalszínház erre az évadra bezárt, több mint harminc év után 23,2 milliárdból elkezdik felújítani. De hogy pontosan mikor, rejtély − eredményes közbeszerzésről nincs hír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.