Akiknek 1956 több, mint egy kötelező ünnep

Az orvosok '56-os helytállásáról Hollywoodban szuperprodukció készülne, nálunk oktatási segédanyag.

Tölgyesi Gábor
2017. 10. 26. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Te akkor hol voltál? Mit csináltál? Mire emlékszel? Az 1956-os forradalom évfordulóján e kérdéseket a rendszerváltás előtt még családi körben is csak nagyon halkan lehetett feltenni a szülőknek, nagyszülőknek, ha egyáltalán fel lehetett. Október 23. azóta piros betűs ünnep lett, egyre kevesebb szemtanúval és egyre több politikai szónoklattal. A történetekbe mítoszokat szőnek – olykor még az is előfordul, hogy történészi segédlettel Pálból a molinókon László lesz –, és a plakátokon szinte mindenki fegyvert szorongat. Pedig voltak, sőt még ma is élnek köztünk olyan emberek (mint amilyen Mel Gibson második világháborús filmdrámájának, A fegyvertelen katonának hőse, Desmond Doss volt), akik ha nem is golyózáporban, de orvosi köpenyben harcoltak – az életekért. Róluk, gyermekeikről és unokáikról szól Zsigmond Dezső újabb 1956-os dokumentumfilmje, A forradalom gyermekei.

A sátoraljaújhelyi patológus, Nagy-Bozsoky József elsőéves orvostanhallgató volt Debrecenben, amikor kitört a forradalom. Az egyetemen a forradalmi bizottság tagja lett, sokat tett azért, hogy Debrecenbe és Budapestre élelmiszer jusson az éhező lakosoknak. Alma, krumpli, disznó. Bár sosem fogott fegyvert, a forradalom után hamis tanúk vallomása alapján tizenöt évre ítélték a Magyar Népköztársaság megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés kezdeményezése bűntette miatt. Szerencséjére volt az újfehértói tanácselnökben tisztesség: amikor fellebbezett, tanúsította, hogy őt és az újfehértói párttitkárt megmentette a lincseléstől. „Az akarót vezeti, a nem akarót hurcolja a sors” – mondja derűsen Nagy-Bozsoky József, akitől a családja drága kincset kapott: azt a példát, hogy az ember akkor is maradjon tisztességes és minden körülmény között emberséges, ha eltaposhatják, ha belehalhat.

A 2015-ben elhunyt budapesti szemész, Constantinovits Milán tudományos osztályvezető volt az Orvostudományi Egyetem I-es számú szemklinikáján, amikor kitört a forradalom. Felesége, a szintén szemész Kormos Katalin szakvizsga előtt állt, sógora, Kormos Zoltán pedig a házuk előtt lőtte ágyúval a szovjet tankokat – a Corvin köznél laktak. Constantinovits október 28-án lett a forradalmi bizottság vezetője a klinikán, a gyógyítást irányította. A párttitkárral, aki a harcokban elesett sógora fejfáját faragta ki, nem volt szerencséje: később derékba törte tudományos pályáját. A Mester utcai rendelő páciensei ennek köszönhették, hogy megkapták a „nagyon reakciós, de a legjobb szemorvost”.

E két család körében október 23-a minden évben bensőséges ünnep, amit idén az Art+Cinema moziban tartottak. Kár, hogy A forradalom gyermekeit csak ők láthatták: Zsigmond Dezső dokumentumfilmjét valószínűleg sosem fogják bemutatni a televíziókban, az 1956-os pályázatok egyik sajátságos eredményeként „csak” oktatási segédanyag lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.