Így éltek a középkor Erasmus-ösztöndíjasai

A külföldön tanuló vándordiákokról, azaz peregrinusokról látható kiállítás az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban.

R. Kiss Kornélia
2017. 10. 19. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reformáció eszméjét a külföldön tanuló vándordiákok, vagyis peregrinusok hozták haza a 16. század elején Németországból - ez adja annak a kiállításnak az apropóját, amely az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban nyílt október 3-án, és egy hónapig látható. A molinókból izgalmas kép bontakozik ki a vándordiák-életről, ami nem csak arról szólt, hogy tanuljanak az ifjak, hiszen ez a diákok tanulmányait finanszírozó tehetős patrónusoknak és magyar intézményeknek önmagában talán nem érte volna meg. A peregrinusok viszont a híreket is hazahordták – ezt el is várták tőlük – illetve kapcsolatokat építettek. Ha a patrónus elzárta a pénzcsapot, az legtöbbször véget vetett a tanulmányoknak. Az erdélyi diákok, akik kevésbé voltak tehetősek, gyakran magasabb tudományos fokozatot adó végzettség nélkül hagyták el, anyagi kényszerből, az iskolát.

A vándordiákok gyarapították a könyvtárakat is, amire nagy szükség volt, otthoni iskoláik ezt kötelezően el is várták tőlük. A kiállítás egyik legérdekesebb adata, hogy míg 16. században Itáliában közel kétszázezer, német nyelvterületen pedig 150 ezer könyv jelent meg, addig az akkori Magyarországon mindössze 900. A törökök által megszállt területen teljesen megszűnt a könyvkiadás.

A diákok külföldi beilleszkedése nem mindig mehetett simán. Erre utal, hogy Jánosi György 1628-ban arra figyelmezteti a szülőket: vegyenek a gyermeküknek német ruhát, ha nem akarják, hogy kinevessék őket. A diákok a határon ruhát cseréltek. A pár éves tanulmányutak célpontjai többnyire német és holland városok voltak. A magyar diákok mindig nyugati irányba indultak, esetleg észak felé. Keleti irányban feleslegesen keresgéltek volna, arra ugyanis nem volt egyetem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.