A tuberkolózis szövődménye vihette el Chopint

Tudósok szerint a halált szívburokgyulladás okozta.

Lakner Dávid
2017. 11. 05. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél évszázad hullt le a lepel Chopin korai halálának okáról – derült ki az American Journal of Medicine múlt heti tanulmányából, amit a The Guardian szemlézett. A mostani talán a legmeggyőzőbb eredmény, ami a lengyel zeneszerző 1849. október 17-én bekövetkezett halála óta napvilágot látott. 

Chopin különös félelmének eredménye, hogy ennyi idő után is sikerült új megállapításokra jutni a halálát illetően. A zeneszerző ugyanis rettegett attól, hogy halottnak hiszik és élve fogják eltemetni. „Fojtogat a föld” – vetítette elő egyik nővérének, mikor már a halálos ágyán feküdt 1849-ben. Megígértette testvérével, hogy felboncolják majd, így bizonyosodva meg felőle, hogy valóban elhunyt. Ez meg is történt, szívét pedig a levelezései mellett a varsói Szent Kereszt-templom oszlopában helyezték el.

Így a tudósok később is tudták tanulmányozni a zeneszerző szervét, most felismerve: a 39 évesen bekövetkezett halál pontos oka a krónikus tuberkolózis egy ritka szövődménye, a szívburokgyulladás (perikarditisz) volt. Korábban sokan cisztás fibrózisra, szívbillentyű-szűkületre és más öröklött bajokra is gyanakodtak, de a szíven talált apróbb károsodások, fehér szálak a perikarditiszt valószínűsítik.

A Lengyel Tudományegyetem professzora, Michael Witt arról beszélt az Observernek: a szív állapotából nagyfokú pontossággal meg lehet mondani, hogy a szívburokgyulladás volt a halál közvetlen oka. 

A zeneszerzőt egyébként a párizsi Père-Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol Marcel Proustot, Oscar Wilde-ot és Jim Morrisont is eltemették. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.