Catherine Deneuve és Jean-Paul Sartre neve is felbukkant a Kennedy-aktákban

Igaz, a merénylethez semmi közük.

Lakner Dávid
2017. 11. 01. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ismert francia filozófus és színész neve is felbukkan a most nyilvánosságra hozott Kennedy-aktákban – tette közzé a Le Parisien. A korábban titkosított iratok feloldását Donald Trump szokása szerint egy Twitter-üzenetben jelentette be. Az amerikai elnök azt közölte, kivételt csak azok az iratok képeznek majd, amelyek ma is élő személyek nevét és lakcímét tartalmazzák. 

Trump a nyilvánosságra hozatalt azzal is indokolta, hogy meg kell teremteni az átláthatóságot, véget vetve az összeesküvés-elméleteknek. John Fitzgerald Kennedy 1963-as meggyilkolása mögött sokan valamiféle nagyobb konspirációt sejtenek, és máig megkérdőjelezik a hivatalos információkat. A merénylet elkövetőjét, Lee Harvey Oswaldot a történtek után két nappal lőtte le egy szórakozóhely-tulajdonos, Jack Ruby. A gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság arra jutott, hogy egyikük sem volt része nagyobb összeesküvésnek.

Az összeesküvés-elméletek visszaszorítását valószínűleg nem segíti, hogy az aktákban számos olyan francia híresség neve bukkan fel, akik viszont semmiféle kapcsolatba nem hozhatóak a merénylettel. Az iratokban szerepel ugyanis mind Catherine Deneuve, mind a filozófus házaspár, Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir, bár a gyilkossághoz semmiképpen sem kapcsolódnak. Úgy tűnik, miután a titkosszolgálatoknak nem sikerült semmiféle nagy konspirációra bukkanniuk, inkább azzal múlatták az időt, hogy háborúellenes értelmiségieket figyeltek meg.

Az említett értelmiségiek neve egy 1969. július 11-ei CIA-jelentésben bukkan fel, méghozzá egy párizsi kémfőnök, Paul K. Chalemsky által szövegezve. Ő egy ügynöktől szerezte az információit, aki a vietnámi háború csúcsán igyekezett amerikai dezertőrök közelébe férkőzni. Az egyik ilyen Larry Cox volt, aki ma az Amnesty International amerikai ágának volt vezetőjeként közismert. A CIA akkori dokumentuma szerint háromszor is megtagadta, hogy csatlakozzon a sereghez, továbbá búvóhelyet üzemeltetett az amerikai dezertőrök számára. A titkosszolgálat információi szerint sok időt áldozott arra, hogy adományokat gyűjtsön lakások bérlésére, így kapott 1500 frankot is Deneuve-től, illetve száz dollárt Sartre-tól, ami igazából Beauvoir megtakarításából származott. 

Cox a Parisien megkeresésére elismerte, hogy ő szerepel a dokumentumokban, de állította, hogy az iratokban szereplő információk hamisak. Elmondása szerint az esete pedig nem lehet egyedüli. Kifejtette, Deneuve-vel csak néhány percre találkozott, Sartre-ral pedig egy háborúellenes felvonuláson vett részt közösen. Elmondása szerint amikor széttépte a behívóját, a filozófus megölelte őt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.