Ég és föld összekapcsolása nagy hiányokkal

Több mint tízmilliárd forintot költenek Makovecz Imre hagyatékára, de a sevillai pavilon és a Szent Mihály-templom sorsáról nincs még döntés.

Ficsor Benedek
2017. 11. 21. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára – fogalmazott Orbán Viktor hétfőn, Makovecz Imre születésnapján a 2011-ben elhunyt Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum megnyitóján. A kormány 2013-ban döntött a Makovecz-életmű gondozásáról. Az a határozat ugyan még csupán nagy vonalakban vázolta fel az építész hagyatékának megőrzését, ám a feladatok az elmúlt évek során konkrét formát öltöttek, tavaly nyáron döntés született a Makovecz Imre Központról, decemberben pedig Lázár János bejelentette: 2017-18-ban megvalósulnak a hátrahagyott Makovecz-tervek.

A kormány tavaly júniusban vásárolta meg a XII. kerület Városkúti út 2. szám alatti műteremházat, amelyet az építész a felesége és saját maga számára tervezett, ám a beköltözést már nem érhette meg. Az épületért, más ingatlanokkal és a szellemi hagyaték további részeivel együtt összesen 400 millió forintot fizettek. A hétfőn ünnepélyes keretek között átadott, a teljes életműnek otthont adó központ és archívum január elejétől pontos nyitvatartás szerint fogadja a látogatókat, akik Makovecz Imre dolgozószobájának rekonstruált változata mellett időszaki kiállításokat is láthatnak majd. Az intézmény működtetéséért a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete felel.

A most átadott műteremház mellett a kormány a már meglévő Makovecz-épületek rekonstrukciójára, illetve a még csak tervben létezők megépítésére is jelentős összegeket fordít. A legkomolyabb beruházást a makói József Attila Könyvtár bontása és építése, amelyre a környezet rehabilitációjával együtt 2,66 milliárd forintot költenek. Az új könyvtár háromszintes (két tetőtéri szinttel kiegészülő) épület lesz, amelyre az indoklás szerint azért van szükség, mert a város kinőtte az 1971 óta használt könyvtárat.

Szintén megújul a sárospataki Művelődési Ház és Könyvtár is. Az 1983-ban átadott intézményen az elmúlt több mint harminc évben nem végeztek jelentősebb rekonstrukciót, a munkálatok 1,3 milliárd forintot emésztenek majd fel. 730 millió forintot költenek a makói Hagymaház felújítására, amelyet 1998-ban adtak át, ám mára – ahogy a város alpolgármestere fogalmazott augusztusban – a magas fenntartási költségek miatt megérett a felújításra. A pénz nagy része azonban mégsem erre az épületre, hanem a 2007-ben bezárt Páger Mozi és Rendezvényház rendbetételére megy majd el.

Ugyancsak jelentős tételként szerepel a költségvetésben a Rákoskerten felépülő Mennybemenetel ökumenikus templom, amelyet 520 millió forintból valósítanak meg Budapest XVII. kerületében. A Makovecz-épületek rekonstrukciójára és a tervek megvalósítására három év alatt összesen 9,45 milliárd forintot költenek el, és 2020-ig évente további 1,4 milliárdot irányoztak elő a feladatra. Ezen felül a teljes életművet bemutató katalógus, kiállítás és oktatási segédanyagok elkészítésére, illetve az építész munkásságát megörökítő ötéves feladatterv kidolgozására és megvalósítására 2020-ig összesen több mint egymilliárd forintot költenek el.

Makovecz Imre hagyatékának szakmai felügyeletét a róla elnevezett alapítvány látja el – árulta el lapunknak Csernyus Lőrinc építész, az alapítvány kuratóriumának tagja. Mint elmondta, pontosan nyomon követhető, hogy Makovecz mely tervet kivel készítette, az alapítvány pedig arra törekszik, hogy azok a szakemberek folytassák a munkát, valósítsák meg az épületeket.

Az életmű megőrzését célzó kormányhatározatokból mindeddig kimaradt három szimbolikus jelentőségű projekt. Továbbra sem tisztázott a 1992-es sevillai világkiállításra készült magyar pavilon sorsa. – A leromlott állapotú, magára hagyott épület műemléki védettség alatt áll, így sem lebontani, sem elszállítani nem lehet – fogalmazott Csernyus Lőrinc. Az épületet tulajdonló vállalatcsoport felszámolása jelenleg is zajlik, a pavilont szeptemberben 3 millió euróért (920 millió forint) árverésre bocsátották. Csernyus elmondta, vannak tervek a pavilon újraépítésére (Tokaj-Hegyalján), ám ez még további tervezést igényel.

Nem született döntés a felső-krisztinavárosi Szent Mihály-templom ügyében sem. A XVI. Benedek pápa által megáldott tervek így egyelőre nem élveznek prioritást a kormány számára. A templom, amellyel kapcsolatban komoly szakmai és közéleti viták folytak az elmúlt években, nem élvezi a Katolikus Egyház támogatását, így egyhamar aligha kezdik meg Makovecz Imre egyik legfontosabb épületének munkálatait.

És úgy tűnik, parkolópályán áll a két éve nagy felzúdulást keltő Makovecz-emlékmű is. A Melocco Miklós megálmodta alkotást a művész a Clark Ádám térre, a budavári Sikló aljához, a 0 kilométerkő helyére tervezte, ám a 14 méter magas torony ellen az építész családja és a nevét viselő alapítvány is tiltakozott, elsősorban az emlékmű méreteivel kapcsolatban fejezték ki fenntartásaikat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.