Körhintán ülve, távcsővel figyelni a világot

Szergej Fomin tárlata Arkaimot, a szépséges Elton-tavat és Pétervár kastélyait mutatja be madártávlatból.

Stier Gábor
2017. 11. 15. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legtöbbünk számára a repülő közlekedési eszköz. Szergej Fomin fotóművésznek azonban arra nyújtott lehetőséget, hogy ezernyi új látószöget és értelmezést találjon. Fényképezőgépével több mint ezer órát töltött a levegőben, aminek eredményeképpen több mint ezer, madártávlatból készült fotóval megjelent az Oroszország fölött repülve című albuma. S mivel a légi fotózás rendkívül költséges vállalkozás, a szerzőt pilóták és az orosz pénzügyi szektor egyik vezető szereplője, a Region cégcsoport személyében egy mecénás is segítette. E közös expedíció révén megszületett album idén az év könyve összoroszországi verseny nyertese lett, Fomin képeiből pedig vándorkiállítás készült, amely kedd óta Budapesten az Orosz Kulturális Központban látható. A 35 nagy formátumú fotó segítségével mi is beleszippanthatunk az oroszországi erdők friss levegőjébe, bepillanthatunk Komi- és Jakutföldre, megláthatjuk Kalmükföld sóstavait és a Tajmir-félsziget fehér hattyúit.

– Nem nehéz elképzelni, hogy egy repülőn ülő fotós mit érezhet. Üljenek fel tízszer egymás után egy körhintára! De ne felejtsenek el magukkal vinni egy katonai távcsövet! Amint a körhinta felgyorsul, próbálják meg a távcsövön keresztül megfigyelni a környezetüket, aztán összpontosítsák figyelmüket egy konkrét részletre – egy fán ülő madárra vagy a barátnőjükre, aki odalentről integet önöknek. Ha a tizedik kör után képesek stabilan megállni a lábukon, akkor tökéletesen alkalmasak arra, hogy űrhajósok vagy légi fotósok legyenek. Én az első ötórás légi fotózásom után úgy dőltem ki a fűre a repülő kabinjából, mint egy zsák – emlékezik a kezdetekre Szergej Fomin.

A légi megfigyelés és légi fotózás kezdetei a XIX. század közepéig nyúlnak vissza. Gaspard Tournachon (Nadar) francia katonatiszt 1859-ben egy léghajóról örökített meg egy Párizstól nem messze található falut, Oroszországban pedig 1886-ban Kovanyko főhadnagy, a katonai hatóság léghajózási parancsnokságának vezetője készített először légi fotót, szintén léghajóról.

A légi fotózás művészet, kockázatos munka és – szerencsés esetben – kiapadhatatlan örömforrás. Így Fomin több mint ezerórányi kemény megpróbáltatás után ma már inkább a szigorúan geometrikus Péter-Pál erőd, a megáradt Ob fölött repülő vadlibák vagy az egyik kamcsatkai vulkán kráterében megülő tó látványára emlékszik. A fényképeken minden területnek, minden kormányzóságnak megvan a maga „arca”. Sok kulturális és építészeti emléket és tájat olyan helyekről fotózott le a szerző, ahonnan eddig még senki.

A könyv politikától mentes információt nyújt Oroszországról, amelyet a világ még sok aspektusból nem ismer. Telnek az évszázadok, változnak a társadalmi formák, de a gyönyörű természeti tájak – a bilinákban megénekelt északtól, Kamcsatka vulkánjaitól, Szibériától és a Távol-Kelettől egészen az ország déli részéig, ahol vakítóan süt a nap – változatlanok maradnak.

Az Oroszország fölött repülve című könyvben nemcsak az ország földrajzáról, de történelméről is olvashatunk. A titokzatos Arkaim, amely a tudósok szerint az angliai Stonehenge elődje; az Urál nyílt térségein található legősibb csillagvizsgáló; a Volgográdi területen található, leírhatatlan szépségű Elton-tó, amelynek gyógyító ereje még az izraeli Holt-tengerénél is nagyobb; Jakutföld fenséges lénai oszlopai; a Sarki-Urál hegyei; a Bajkál-tó; Pétervár kastélyai és az erdők mélyén rejtőző középkori kolostorok Egy emberéletnyi idő sem elég arra, hogy Oroszország összes varázslatos, titokzatos szegletébe eljussunk, és saját szemünkkel lássuk, milyen gyönyörűek ezek a helyek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.