Leonardo és Van Gogh együtt harcolnak a gyűlölet ellen

Szombaton nyílt meg Abu-Dzabi új Louvre-ja. Az emírségek egymilliárd euróért bérli a nevet Franciaországtól.

Ficsor Benedek
2017. 11. 11. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új múzeum felavatása mindig fontos esemény, ám ritkán kap akkora figyelmet, mint a Louvre új kiállítóhelye, amely az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban szombaton nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az intézmény ugyanis, amely az egyetlen nem francia területen található Louvre, jóval több egyszerű múzeumnál, sokak szemében a művészetek szentélye, két világ, Kelet és Nyugat párbeszéde, a nyitottság és a tolerancia szimbóluma lehet. A 2008-ban Pritzker-díjjal kitüntetett Jean Nouvel francia építész tervezte múzeum a különböző kultúrák kölcsönhatásait vizsgálja az őskortól napjainkig. Kiállítási anyaga egy egységbe fogja össze mindazt, amit az emberiség története során a kreativitás terén elért, a művészetektől a tudományig. Az emírségek kormányzatának tervei szerint a főváros Szaadijat nevű szigetét múzeumi negyeddé alakítják, ott kapott helyet az intézmények sorában elsőként felépülő Louvre, amelynek 1,5 milliárd eurós (470 milliárd forint) költségét az arab állam állta a Franciaországgal 2007-ben aláírt szerződés értelmében.

A harminc évre szóló megállapodás úgy szól, hogy az emírségek egymilliárd euró fejében kölcsönveheti a Louvre nevet, illetve 13 francia közgyűjtemény műkincseit és szakértői gárdáját. A múzeum megnyitásától tíz éven át a francia gyűjtemények, legfeljebb kétéves időtartamra, műalkotásokat bocsátanak a Louvre Abu Dhabi rendelkezésére, köztük olyan remekműveket, mint például Leonardo da Vinci festménye, a La belle ferronniere vagy Van Gogh 1887-es önarcképe.

A kulturális párbeszéd mérföldköveként emlegetett múzeum számos kritikát kapott az elmúlt években. A brit The Guardian 2013-as riportját követően – amely bemutatta az építkezésen dolgozó munkások embertelen körülményeit – több mint száz művész hirdetett bojkottot a Louvre ellen a modern kori rabszolgaság támogatása miatt. Magát a koncepciót is számos támadás érte: sokan úgy vélik, Franciaország egyszerűen kiárusítja örökségét és hagyományait, s az arab világban nyíló múzeum nem párbeszéd, hanem fordított kulturális gyarmatosítás.

Emmanuel Macron francia elnök a Louvre Abu Dhabi szerdai ünnepélyes megnyitóján úgy fogalmazott, hazugság, hogy az iszlám el akar pusztítani más kultúrákat. – Vallásaink, civilizációink elpusztíthatatlan kapoccsal kötődnek egymáshoz – mondta, majd hozzátette, a legnagyobb művészek alkotásai a gyűlöletbeszéd elleni harc eszközei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.