Profán muzsika Isten ege alatt

Megjelent Dresch Mihály vonóskvartettjének első albuma, amelyet hétfő este mutatnak be a Pesti Vigadóban.

Tölgyesi Gábor
2017. 11. 19. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Forrásból. Ha a CD borítóján látjuk a Dresch Vonós Quartet albumának címét, úgy vélhetjük, Bartók Cantata profanájának befejező gondolatára utal: „csak tiszta forrásból”. Ám a borítót kinyitva kiderül, a János evangéliumából vett idézet szerint ez a muzsika nemcsak a népzenéből, egy mindennél nagyobb forrásból is táplálkozik. Hitvalló lemezt készített?

− A zenében Istent eleve nem lehet kikerülni. Nem is akarom. Gyerekkoromtól kezdve, amióta az eszemet tudom, nem volt kérdés nekem, van-e Isten vagy nincs. Nagyszerű szellemi táplálék, ha olvasunk az Újszövetségben Jézusról, a cselekedeteiről és a tanításairól. Keresem az élő Jézus Krisztust, de ez feladat nekem, nem vagyok megtisztult. De hiszem, hogy megváltott vagyok, bár nem vagyok rá méltó. Istenkeresőként merem vallani, Jézus Isten Fia, az ő Megváltó mivoltát, a nagyszerűségét. A zene imádság is, bár nem mindig konkrétan Jézushoz, hacsak nem épp egy református zsoltárt játszunk. Amikor zenélek, nem gondolkodom, csak nyitok kifelé: az Ég felé, mindenfelé. Olyankor megpróbálom a saját fizikai lényemet félretenni, és nyitni szellemileg, hogy csak úgy jöjjenek a hangok. A lemez címe erre is céloz.

− Év elején emlékeztek meg a 2011-ben elhunyt zongoraművész-zeneszerzőről, Szabados Györgyről. Ő is vallotta: „Az élő zene az, ami összeköti az Eget és a Földet; embert Istennel, az embert az emberrel.”

− Szabados György tanítványa is vagyok, nagyon sokat köszönhetek neki. Ezeket is tőle tanultam, hogy a zenének van szellemi, lelki háttere. Mi nemcsak zenélgetünk: ha meg tudunk nyílni, óriási energiákat, szellemi erőket tapasztalhatunk meg. Természetesen sok profán muzsikát is játszom, a lemezen is vannak tánczenék, de ez mind Isten ege alatt van.

− „Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” A Villa d’Este szökőkútjai című zongoraművének partitúrájába Liszt Ferenc ugyanezt az evangéliumi idézetet jegyezte föl. Őt a szökőkutak emlékeztették az élő víz forrására. Önnek volt hasonló indíttatása a lemez készítésekor?

− Nekem sokkal egyszerűbb dolgom volt. Mindenképp egy zsoltárt szerettem volna a lemez végére. „Mint a szép híves patakra, a szarvas kívánkozik” – a 42. zsoltárt Lőrincz Hortenzia választotta, aki énekel a lemezen. Kislánykorában ez volt az első református zsoltár, amit megtanult, énekelt és zongorázott. Ő ajánlotta, jelezte, hogy ezt szeretné.

− A Héttorony fesztivál zárógáláján hétfőn a Vigadóban ad nagykoncertet két zenekarával, a Dresch Vonós Quartettel és a Dresch Quartettel. A fesztivál a Makovecz Imre által tervezett épületekben zajlott: inspirálja az építészet?

− Mindenképpen. Különösen egy kisörspusztai parasztház, amit évekkel ezelőtt vettem. Ezek a régi épületek olyanok, mint ha nem is emberi terv alapján épültek volna, hanem a hagyomány, az élet lehetőségei formálták volna őket. Talán túlzás, de olyan fölemelő érzés abba a házba belépni, mintha egy templomba lépnék be. Ám nem tartom magamat zeneszerzőnek. Csak merek zenét létrehozni: kigondolom és megharmonizálom, és helyet adok az improvizálásnak is. Az elmúlt időben ebben főszerepet kapott saját hangszerem, a fuhun. Tíz évig fejlesztettem: egy billentyűs furulya, úgy van hangolva, mint egy tenorszaxofon, ugyanolyan fogással is működik. A nagy zeneszerzők egyébként nemcsak a zeneszerzés tudományának voltak a birtokában – annak, hogyan kell létrehozni a formákat –, hanem volt fantáziájuk is. Nagy dolog az improvizálás: élővé teszi a zenét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.