Szuperhősként énekelte meg Ryan Goslingot

Az új jazznemzedék egyik legtehetségesebb énekese, Gereben Zita minőségi poppal ütné ki az Akvárium falát.

Tölgyesi Gábor
2017. 11. 16. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év nyarán érkezett Magyarországra Ryan Gosling, hogy öt hónapig nálunk forgassa a Szárnyas fejvadász 2049-et. Kora ősszel már egy hozzá írott, lendületes popnóta szólt a rádiókban, amelynek címadó sora alapján – Ryan Gosling, mentsél ki! – gondolhattuk volna, egy őrülten szerelmes lány így próbál az éteren keresztül befészkelődni az amerikai filmsztár fejébe. A magyar nyelvű dal vad fantáziáiban Gosling azonban nem szívtipróként, inkább vicces szuperhősként jelenik meg, miközben a fél város, s a dalbeli lány egy különös természeti katasztrófa következtében juharszirupban csúszkál. A nóta szövegét – jó eséllyel kitalálható – Hajós András írta, meglepetése pedig, hogy előadója, Gereben Zita az új jazznemzedék egyik legtehetségesebb énekeseként lett ismert 2008-ban, zenekara, a Gereben Zita Quintet indulásakor. Mély tónusú, búgó hangja annyira karakteres, hogy ha meghalljuk a rádióban, azonnal felismerjük. Pályáját ismerve persze nem annyira meglepő, hogy most popot énekel, az már inkább, hogy lehetett volna hegedűművész is.

− Otthon mindig a zene vett körül. Édesapám, Gereben Tamás énekelt és gitározott, játszott a Nautilus együttesben Bontovics Katival, nővérem zongorázott, harsonázott, nagybőgőzött, ikertestvérem zongorán és oboán játszott, míg én a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltem, majd a zuglói Szent István király konzervatóriumban hegedültem és brácsáztam. Kóristaként Bartók és Kodály, hegedűsként Menuhin lett a nagy kedvenc, miközben odavoltam a Beatlesért, a Totóért, Whitney Houstonért, Mariah Carey-ért, Ella Fitzgeraldért, Billie Holiday-ért, vagy az olyan férfi előadókért is, mint Frank Sinatra, Jamie Cullum vagy Bryan Adams. A magyarok közül Demjén Ferencet, Charlie-t, Cserháti Zsuzsát kell elsőként említenem. Tanáraim a konzervatóriumban nagyon szerették volna, ha a hegedűvel vagy a brácsával indulok el a Zeneakadémia irányába, ám akkor már énekeltem jazzsztenderdeket, így nekem nem volt kérdés, hogy a kőbányai zeneiskolában folytatom. Igaz, végül mégis a Zeneakadémián kötöttem ki, de a jazz tanszakon.

2001-ben már színpadon állt Hajós András zenekara, az Emil.RuleZ! vokalistájaként, majd a Geszti Péter-féle Gringo Sztár együttesben énekelt. Közben olyan neves együttesekkel lépett fel, mint a Budapest Jazz Orchestra, a Modern Art Orchestra vagy a Nagy János Trió, a szegedi jazzfesztiválon hallhattuk Sting és Herbie Hancock muzsikusával, Vinxszel is. Már az Emil.RuleZ! ideje alatt voltak rajongói, akik sürgették, adjon ki saját lemezt, ám ő 2010-ig várt a Ready for the Sunnal. – Úgy éreztem, túl könnyű volna először egy feldolgozáslemezzel jelentkezni. Saját dalokat szerettem volna, mert azokat még hitelesebben tudom előadni. A zeneszerzésben nagy segítséget jelentett a klasszikus képzettségem, a zeneelmélet és a szolfézs: a dallamokat én írom, a zenekar zongoristája, Horváth „Tojás” Gábor, valamint Bécsy Bence gitáros pedig segít a harmóniák kibontásában.

A Ready for the Sun klasszikus jazzlemez lett, míg a 2012-es Our Places albumon már a pop, a funk, a soul és az R’n’B stílusjegyek domináltak. Ezt a vonalat viszi tovább a most megjelent, ezúttal magyar nyelvű album, Az én fesztiválom is. Ahogy az első lemez megjelenését, úgy a mostaninak a kiadását sem kapkodta el Gereben Zita. – Nem akartam stresszesen, határidőhöz kötve lemezt készíteni. Jó másfél évig dolgoztunk, mintegy harminc dalból tizenhármat vettünk fel. Volt olyan szám, amelyik egy délután alatt kipattant a fejünkből, például az Utolsó tánc vagy a Tengeres, másokat hetekig, hónapig érleltünk. − A dalok szövegét Hajós András írta, így ez a lemez már nem olyan intim, személyes vallomás, mint Gereben Zita korábbi albumai, hanem történetmesélős, és humortól sem mentes.

A Ryan Gosling-nóta természetesen eljutott az amerikai filmszínész menedzsmentjéhez. Kedves hangú levélben jelezték, ha Gosling újra Magyarországon lesz, benézne Gereben Zita egyik koncertjére. A lemezbemutató most 17-én lesz az Akváriumban: ha Gosling nem is lesz ott, akkor sem fogunk csalódni − a meglepetés mindenképp garantált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.