Brit álommunka helyett a hazáját választotta az építész

Callmeyer Ferenc szerint a kivagyiskodás helyett a népi hagyományokból kellene ihletet meríteniük a szakmája képviselőinek

Vékony Zsolt
2017. 12. 15. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatodik fejezetéhez érkezett a Fehér köpeny és rajzasztal elnevezésű pódiumbeszélgetés-sorozat a Lechner Tudásközpontban. A rendezvény célja a magyar építészszakma krémjének bemutatása: a legutóbbi alkalommal Callmeyer Ferenc ült le Mészáros Ábellel, hogy megossza emlékeit a közönséggel.

A jövőre immáron 90 éves építész Miskolcon látta meg a napvilágot, a diploma megszerzése után a Mezőtervnél, majd az Ipartervnél dolgozott. – A Mezőtervnél Hajós Alfréd ült velem szemben, jó barátságot ápoltunk. Vicces volt, amikor az irodában versenyt hirdettek, amelynek során mindennap ellenőrizték, ki milyen hatékonysággal dolgozik, és a legügyesebb nevét mindig be is mondták. Ebben leginkább Rácz György jeleskedett, aki időnként százötven százalékot teljesített. A szégyensor végén pedig többnyire Hajós Alfréd állt, aki egyszer kérdőre is vonta Ráczot, mi lehet a különbség kettőjük között, amikor ugyanúgy húzzák a vonalat. Rácz erre elvette Hajós munkalapját, alakított rajta kicsit, és az értékelésnél nagy örömmel jelentették, hogy Hajós elvtárs végre kiemelkedőt nyújtott – mesélte Callmeyer.

A tervezőirodánál az építész egyébként legtöbbször Tóth Kálmánnal dolgozott együtt, az ő feladatuk volt a műemlékileg fontos épületek felmérése, megmentése, felújítása. Munkájuk révén maradhattak meg olyan Balaton környéki épületek (igaz, új funkcióval felruházva), mint például a tihanyi magtár (mozi és művelődési ház) vagy a Rege-udvar (cukrászda). Ekkoriban kapta meg első ízben az Ybl-díjat is, méghozzá a püspökladányi víztorony megtervezéséért.

A beszélgetés során szó esett Callmeyer 1956-os élményeiről is. Elszenvedőként részt vett a véres csütörtökön a Kossuth téren: körülötte nagyon sokan elestek, míg ő agyvelővel borítva be tudott mászni a földművelésügyi minisztérium épületébe, ahol, mint később kiderült, Tamás Károly közigazgatási államtitkár segített neki. Később aztán Callmeyer el is döntötte, emléket állít a halottaknak, s bár engedélyt nem kapott rá, egy kőművessel kiment a helyszínre, s a lövésnyomok mintájára bronzgolyókat fúrtak az árkád oszlopaiba. – Senki se kérdezte, mit csinálunk, a portástól még áramot is kértünk a művelethez – emlékezett vissza Callmeyer, aki azóta is büszke erre a munkájára.

Angliai kitérőjéről is élvezettel beszélt: Richard Sheppard irodájában dolgozott (többek között ő tervezte az uxbridge-i Brunel Műszaki Egyetem több épületét), ahol végül egy kiemelkedő állásajánlatot utasított vissza, s hazaköltözött. – Amikor Sheppard azt kérdezte, miért döntöttem így, azt feleltem neki: mert Budapesten nyaranta, ha végeztem a munkáimmal, a rakparton egészen le tudok sétálni a Dunához, hogy belelógassam a lábamat, míg ez Londonban a Temze esetében nem lehetséges – fogalmazott viccesen az építész.

Pályája azonban Magyarországon is sikerrel folytatódott, ő honosította meg itthon a könnyűszerkezetes, előregyártott elemekkel dolgozó CLASP építési rendszert, illetve barátaival (Tenke Tiborral és Mester Árpáddal) több városrendezési pályázaton is részt vettek. Az ő kezük munkáját dicséri például az újpalotai lakótelep kialakítása. – Tibor egy olyan épületet tervezett, amelynek a tetején volt a víztorony. Mivel akkoriban egy kis garzonban nyomorgott a családjával, szerette volna, ha ebbe a házba kiutalnak neki egy nagyobb lakást, a tanács azonban magasról tett az igényeire – árulta el keserűen Callmeyer, és úgy véli, a jelen építészetének az a baja, hogy a kivagyiság lett a fontos, pedig szerinte inkább a hagyományosabb, a népi értékeket is szem előtt tartó irányvonal lenne a jó irány a Kárpát-medencében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.