Leonardo da Vinci Krisztus-portréja az Egyesült Arab Emírségekbe került

A festményt mintegy 120 milliárd forintnyi összegért árverezték el.

MTI
2017. 12. 08. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az abu-dzabi kulturális és idegenforgalmi minisztérium vette meg Leonardo da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit, amely november közepén 450 millió dollárért (120 milliárd forint) kelt el a Christie’s árverésén – közölte pénteken a New York-i székhelyű aukciósház.

A bejelentést az után tették, hogy a The Wall Street Journal című tekintélyes amerikai üzleti lap csütörtökön arról írt, Szaúd-Arábia feltörekvő erős embere, Mohamed bin Szalmán trónörököst azonosították a festmény vevőjeként titkosszolgálati források.

Egy szaúdi illetékes azonban cáfolta, hogy a trónörökös vette meg minden idők legdrágább festményét. „A médiajelentésekkel ellentétben nem Mohamed bin Szalmán trónörökös vásárolta meg a műalkotást” – közölte.

„A Christie’s meg tudja erősíteni, hogy az abu-dzabi kulturális és idegenforgalmi minisztérium vásárolta meg Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményét. Örülünk annak, hogy ez a csodálatos festmény a közönség számára látható lesz a Louvre Abu Dhabi múzeumban” – olvasható az aukciósház közleményében.

Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó ádáz licitharcban.

A Reuters brit hírügynökség által látott dokumentum szerint a tárca egy szaúdi herceget hatalmazott meg, hogy nevében megvásárolja az olajképet.

A Badr ben Abdulla ben Muhammed ben Farhan al-Szaúd hercegnek címzett november 12-i keltezésű dokumentumban a tárca megköszöni, hogy „beleegyezett abba, hogy ismeretlen ügynökként licitáljon a minisztérium nevében a Christie’s november 15-i New York-i árverésén. A levél felhatalmazta a szaúdi herceget, hogy 500 millió dollár értékig licitáljon.

Az Egyesült Arab Emírségek egy kormányilletékese megerősítette, hogy a festmény az abu-dzabi kormány tulajdonában van, és kiállítják a november elején átadott Louvre Abu Dhabiban.

A The New York Times korábban megírta, hogy a vevő „egy kevéssé ismert szaúdi herceg”, Badr ben Abdulla ben Muhammed ben Farhan al-Szaúd, a szaúdi trónörökös bizalmasa.

A Salvator Mundi a reneszánsz zseni fennmaradt 20 festménye közül az utolsó, magántulajdonban lévő darab. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később szem elől tűnt, és nem is nagyon keresték, mert sokan nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby’s egy árverésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.