Ötezer éves „magtárat” tártak fel Kína keleti részén

A páratlan élelmiszerleletből az ókori kínai mezőgazdaságról nyerhetnek újabb adatokat.

MTI
2017. 12. 20. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási mennyiségű elszenesedett hántolt rizst tártak fel a kutatók a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli ősi Liangcsu városban, a szakemberek szerint a lelet ötezer éves.

A tartományi régészeti intézet szerdai bejelentése szerint a nagyjából ötezer négyzetméteren elterülő, hatvan centiméter magas halmot körülbelül százezer kilogramm elszenesedett rizs alkotja.

Liu Pin, az intézet vezetője elmondta, hogy a gabonatárolás a városok fontos jelképe volt, és a mostani felfedezés azt mutatja, hogy Liangcsuban viszonylag fejlett rizstermesztés folyt.

Az ősi város nyomaira először 2007-ben találtak rá, miután a helyszínen cserépedények darabjai kerültek elő. 2015-ben a régészek egy ötezer éves vízműrendszert, ősi gátakat, víztározókat fedeztek fel a területen. Szakértők szerint az eddig feltárt hasonló létesítmények közül ez a legrégebbi a világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.