Szőrösszívű az Akadémia: nem lehet se Leia, se Philippe névre keresztelni

Öt hónap alatt több mint 140 nevet dobott vissza az MTA bizottsága. Nem lesz elismert név az Éden és a Zene sem.

Kovács Áron
2017. 12. 09. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretné olaszosan, Andreának elnevezni a kisfiát? Esetleg tetszik a Kiwi név, és azt adná a kislányának? Sajnos nem fog menni, a Magyar Tudományos Akadémia utónévbizottsága ugyanis több mint száznegyven másik névvel együtt ezeket sem javasolta elismerésre. Így aztán nem is kerülnek be az utónévkönyvbe, és nem lehet hivatalosan így anyakönyvezni a gyerekeket. 

Bár az utónévkönyv – amely valójában már nem könyv, hanem egy interneten elérhető adatbázis – ugyan elég hosszú, mégis minden évben számtalan szülő keresi meg az MTA-t, hogy elismertesse azt a nevet, amelyet kitalált születendő kislányának vagy kisfiának. A frissen közzétett lista is mutatja, hogy milyen sokaknak bizonyul szűknek a választék: a száznegyvenhárom elutasított név mindössze öt hónap termése, a júliustól novemberig született döntéseket tartalmazza.

Továbbra is sokan próbálkoznak már bevett neveket eredeti, általában angol vagy francia helyesírással bejegyeztetni: például Charlotte, Yvette, Mercedes, Amy és Cloé neveket szerettek volna anyakönyvezni, holott már bevett név a Sarlott, az Ivett, a Mercédesz, az Émi és a Kloé név is. Ugyanez fiúnevekkel: Mátyás helyett Matthias, Fülöp vagy Filip helyett Philippe, Antal vagy Anton helyett Anthony lett volna a kérés, de ezeket az MTA nem támogatta. 

Kívülállóként nehéz megérteni, miért anyakönyvezné valaki a kisfiát Zé vagy Zak névre, de ezekkel is próbálkozott valaki. Mindig érdekesek azok, akik nem átvennének egy nevet valahonnan, hanem maguk alkotnának más, értelmes szavakból: nyilván zeneszerető ember, aki szerette volna elismertetni a Zene női nevet, de sajnos nem járt sikerrel. Ahogy azok a szülők sem, akik Éden névre szerették volna keresztelni a kislányukat, vagy Éber névre a kisfiukat.  

A kortárs kultúra láthatóan sokakra gyakorol hatást: valaki szerette volna elismertetni a Kim női nevet, nyilván Kim Kardashian valóságshow-sztár után, másvalaki pedig akkora Csillagok háborúja-rajongó, hogy Leia Organa hercegnő után akarta elnevezni a kislányát – hiába, az akadémia nem volt vevő rá. Hogy egy fiúnevet is említsünk: a Tenzin egy létező tibeti név, de nálunk valószínűleg a Korra legendája című rajzfilmsorozatból lehet ismerős, amit talán az akadémia tudósai nem ismernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.