Végre nekünk is van saját szuperhősünk!

Megjött Bogyóbatman, aki megment a telhetetlen politikusoktól. De vigyázat, függőséget okozhat!

Ficsor Benedek
2017. 12. 11. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre nekünk is van szuperhősünk. December elején bukkant fel a YouTube egén Bogyóbatman, aki a Marvel-univerzum csodalényeit megszégyenítő sebességgel veti magát a bűn nyomába, megszabadít minket a gonosztól, és megtisztítja a várost a kosztól. Aki nem hiszi, járjon utána, de csak óvatosan, az apró szuperhős dala az első meghallgatást követően súlyos függőséget okozhat.

A Bogyóbatman Bíró Szabolcs felvidéki író szerzeménye. Bíró eleinte Francis W. Scott álnéven publikált, majd 2010 óta saját neve alatt írja elsősorban kaland- és történelmi regényeit, de írt már ifjúsági regényt és mesekönyvet is. Első komolyabb sikerét Sub Rosa című művével aratta, a szakmai hírnevet pedig Non nobis Domine című regényének köszönheti. Érdeklődésének középpontjában a magyar középkor áll, a tizenöt részesre tervezett regényfolyamban, a „magyar Trónok harcában” dolgozza fel az Anjou-kor történetét. Az író kamaszkora óta kerekesszékben él, ám igyekszik a helyzetet humorral kezelni, helyzetére reflektálva alkotta meg a székirodalom műfaját, amelybe minden belefér, amit alkot. A műfajt mára márkanévvé tette: székirodalmi könyvturnékon járja be az olvasói által kijelölt világot, és Székirodalom vlog címmel videónaplót is vezet.

A történelem nem csak papíron izgatja Bíró Szabolcsot, hagyományőrző közösséget hozott létre, amelynek célja szintén a magyar középkor emlékezetének továbbörökítése. 2013-ig pedig a Csak Van zenekar énekeseként aktívan zenélt, amatőr muzsikusi pályája az Anjoukat kevésbé, Bogyóbatmant annál inkább magyarázza.

– A dalt még az év elején írtam, bármiféle konkrét cél nélkül. Van egy gitárom a dolgozószobámban, azt szoktam időnként pengetni, csak úgy magamnak. Talán éppen az Elveszett csillagok című regényemen dolgoztam, amikor két fejezet megírása között lazítottam egy kicsit, és a gitáron „pötyögve”, mintegy spontán módon megszületett a dal. Azóta időről időre előkerült, leginkább a kisfiamnak és a barátainak játszottam el, és mindig sikere volt. Végül úgy döntöttem, karácsonyi meglepetés gyanánt az olvasóimmal, a szélesebb közönséggel is megosztom.

Gergely öccse berendezett egy amatőr stúdiót a dolgozószobájában, ahol egy barátja, Gálffy József felgitározta, az író pedig felénekelte a dalt. Mivel a Bogyóbatmant eleve a YouTube-ra szánta, egy fényképezőgéppel néhány óra alatt elkészítették hozzá a klipet. A videón felbukkanó szuperhősben a kisfiát tisztelhetjük, ő ihlette ugyanis Bogyóbatmant, amikor a tavalyi óvodai maszkabálon denevérembernek öltözött.

A dal egyik kritikus sora szerint „Mikor a politikus gonosz és telhetetlen, jön Bogyóbatman”. Bíró Szabolcs szerint azonban ez nyomokban sem tartalmazza a valóságot. – A társadalmunk valamiért mindenben aktuálpolitikát lát, de ebben a dalocskában természetesen semmi ilyen rejtett tartalom nincs. Az a sor ugyanúgy csak a poén része, mint a dal bármely másik sora. Hiszen mi jut eszünkbe, ha Batmanre gondolunk? Sötét éjszaka, korrupció, gonosz és telhetetlen vezetés, tehetetlen rendőrök – ezt mind tartalmazza a dalszöveg. Ha valaki ebbe többet lát bele puszta szórakozásnál, az már nem az én saram.

Persze még mielőtt bármit túl komolyan vennénk – ha még nem késő –, a szerző figyelmeztet, a Bogyóbatman esetében semmit sem kell túlgondolni. – A dal három, egymáshoz jól passzoló akkordra épül, ezt az akkordmenetet már millió és egy zenekar eljátszotta. A ritmusát meg egész egyszerűen úgy választottam, hogy arra jól tudjanak a gyerekek „megőrülni”. Ennyi az egész, kicsit csodálkozom is, hogy az emberek ennyire komolyan veszik ezt a geget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.