Vérpezsdítő lepedőakrobatika hatvannégy mezőn

A 2018-as, londoni sakkvilágbajnokság logója új megvilágításba helyezi az eddig visszafogott észjátékot.

Híd Jenő
2017. 12. 22. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a különféle sportágak szexuális telítettségének skáláját szeretnénk megrajzolni, akkor az egyik végpontján kétségkívül a női röplabdát találjuk, amely véleményem szerint az egészséges testkultusz, az erotika és a tökélyre vitt téridőélmény rituális kiszüremkedése a létezés sokszor kopottas posztófelszínén. A másik végpontján pedig kétségkívül ott a sakk. Egy küzdelmes sakkmérkőzés látványa ugyanis nagyjából annyira izgató és hormonálisan túlfűtött, mint egy katasztrófavédelmi gyakorlattal megszakított Tarr Béla-retrospektív egy falusi művelődési házban. Valószínűleg a sportág jóakarói is felismerték ezt az alapigazságot, és úgy gondolták, a paradigmaváltást, a legintellektuálisabb versenysport erotikatörténeti értelemben vett kopernikuszi fordulatát a 2018-as, londoni sakkvilágbajnokság új logójával harangozzák be.

A finoman szólva sem egyszerű és képileg nem éppen letisztult vizuális kompozíción két embert, egy nőt és egy férfit látunk. Ezt a felosztást elég egyértelművé teszi a bal oldali alak nem elhanyagolható elsődleges nemi jellege. A nő kacér sutasággal tologat egy bábut a táblán, míg a férfi merészen a nő ajkai elé helyezi a magáét. Persze lehet, hogy rossz az, aki rosszra gondol alapon tévútra terel bennünket huncut elménk, ha egyből valamiféle erotikus eseményt vizionálunk az életkép köré. Az is lehet, hogy a tervező – igazodva a sakk észközpontú erkölcsiségéhez – éppen azt akarta sugallni, hogy nem minden szól az életben a reprodukcióról. Hiszen az belátható, ha egy nő meg egy férfi közé beékelődik egy sakktábla, ott a lepedőakrobatika esélyei meglehetősen szűkre vannak szabva, de legalábbis körülményesek.

Azt a megközelítést is érdemes számításba venni, hogy egyfajta segélykiáltásról van szó. A szponzorok által – mondjuk a labdajátékokkal összevetve – nyilván kevésbé elkényeztetett sportág sorsáért aggódók ekképpen jelzik: már székekre sincs elég pénz, ezért ül ez a helyes, sakkozni vágyó pár a földön. Akár így, akár úgy, de tény: a sakk nem látványos sport, és ezen az erotikus tuning sokat javíthat. Hogy ez konkrétan hogyan valósulhatna meg, az kérdés – a topleszmérkőzések bevezetése például adná magát, de akkor a jövő játékosait nyilván nem lehetne a készülékek elé ültetni, meg persze maguknak a figuráknak a kidolgozottságán is sokat lehetne változtatni, kis fantáziával. A máris sok vitát kiváltott logóterv mindenesetre láthatóan valami olyasmire tesz ajánlást, hogy érdemes a jógapózokkal vegyíteni az eddig igencsak feszengős külsőségek között zajló elmepárbajokat, és ez is elég merész előrelépés. Akárhogy is, mi kíváncsian várjuk a fejleményeket, magát a logót magyarként pedig nem lehet eléggé megsüvegelni, hiszen ez egész meghitt évődés, amely a szemünk elé tárul, Victor Vasarely stílusában folyik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.