A focirajongó lovag meg az ő whiskey-től érdes hangja

Hétfő este adott telt házas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában a brit legenda, Rod Stewart.

Zimon András
2018. 01. 30. 20:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roderick David Stewart rekedtes hangját és kiváló dalszövegíró képességeit először a hatvanas évek legendás bandájában a Jeff Beck Groupban ismerhette meg a közönség. Két remek lemezt készítettek a csapattal, majd feloszlásukat követően Stewart a Ronnie Wood által fémjelzett Small Faces zenekarban találta magát. Az 1971-ben – immár szólóban – megjelentetett Maggie May, majd a ’75-ös Sailing is hatalmasat szólt, nem is beszélve ’78-as Da Ya Think I’m Sexyről, ami a legnagyobbak közé emelte az azóta már lovaggá ütött, fociőrült sztárt.

Előadói pályája azóta is töretlen, eladott több mint 100 millió hanghordozót, még ha ma már nem is annyira a soron következő lemezeivel, sokkal inkább a látványos koncertjeivel jelzi kitartó közönségének, hogy van még tartalék a pincében. Tucatnyi világsláger tulajdonosaként nincs persze nehéz dolga a szervezőkkel, még mindig megtölti a legnagyobb koncerthelyszíneket. Ahogy teszi ezt aktuális, Live in Concert című turnéjával is, amelynek budapesti állomására pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket. A bandát rengeteg külföldi is elkísérte, akik A celtices zászlókkal, sapkákkal és egyéb szurkolói relikviákkal is kitűntek a közönségből.

Stewart és zenekara egy rövid intróval tüzelték fel a népet, ami olyannyira jól sikerült, hogy az ülősre berendezett terem jó része – a biztonságiak és a VIP-jegyesek örömére – előre is rohant a színpad elé, hogy hangos ovációval üdvözölje a világsztárt.

Rod Stewart a mai napig frenetikusan érdekes a színpadon. Nem egy tipikus szexszimbólum, mégis van benne valami természetes és laza, emiatt az egész publikumot képes volt elvarázsolni. Ehhez kellett azért a zenekara is, ez a tényleg csúcs sessionzenészekből kiválogatott profi banda.

A koncert a nagy Rod Stewart-slágereken kívül az énekes kedvenc feldolgozásaira épült. A kezdő nóta a Soul Finger volt, amit a Having a Party és a Young Turks követett. A kezdésbe Stewart beleadott apait-anyait, cikázott a hatalmas projektorok előtt, aztán persze jó taktikusként visszavett a tempóból. A zenészei maximálisan alá játszottak: többször profi módon csalták neki az időt, és érdekes témákkal szórakoztatták a közönséget, hisz a show alatt számtalanszor átöltöző Stewart jó pár percekre eltűnt a színpadról, hogy különösebbnél különösebb jelmezekben, de leginkább ismét frissen jelenhessen meg újra a tribünön.

A Tonight’s the Night, a legendás Maggie May és a Marvin Gaye által jegyzett It Takes Two után következett az 1988-as Out of Order lemez gigaslágere a Forever Young, a lüktető ritmusú dalnak a legalább 10 perces változatát játszotta a zenekar, ami tele volt jobbnál jobb kiállásokkal, a háttérben pedig személyes jellegű videó futott. A kivetítőről kiderült az is amúgy, hogy mióta nagy rajongója a Celticnek Rod Stewart, de a lovaggá ütésének pillanatait is láthattuk.

A repertoárból nem maradt ki a Tom Waits által írt Downtown Train, a személyes kedvenc gospeles People Get Ready, a Proud Mary, a Sailing és a Van Morrison-dal, a Have I Told You Lately sem. A koncertet a Baby Jane és a Da Ya Think I’m Sexy zárta. Addigra már mindenki állva táncolt. A közönségre tényleg nem volt panasz, az egész este remek hangulatban telt! Sajnos az összképen a pocsék hangosítás sokat rontott, az egész buli alatt érezhető volt, hogy küzdenek a keverőpultban a hangmérnökök, hogy valami élvezhetőt facsarjanak ki a cuccokból. Mindezt leszámítva, Rod Stewart megmutatta, hogy 73 évesen is lehet még valamit világszínvonalon csinálni. A kiváló színpadkép és a semmit sem kopott torok felejthetetlenné tette a borongós januári estét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.