Feketeszakáll hajóján találtak az „eredeti” Robinson Crusoe első kiadására

Nem mindennapi lelet került elő az 1718-ban zátonyra futott és elsüllyedt Anna királynő bosszújáról.

Balogh Roland
2018. 01. 07. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akármilyen leletekre, egy nyomtatott könyv papírtöredékeire bukkantak búvárrégészek és restaurátorok a hírhedt angol kalóz, a Feketeszakáll néven ismert Edward Teach 1718 júniusában zátonyra futott és elsüllyedt zászlóshajóján, az Anna királynő bosszúján – jelentette a The Daily Mail.

A brit lap beszámolója szerint az örök álmát immár háromszáz éve az észak-karolinai Beaufort-öbölben alvó roncs egykor negyven löveggel felszerelt ágyútermében leltek a tizenhat papírtöredékre, amelyeket most sikerült konzerválniuk, és így kiderült, milyen kötetből valók. Nem másból, mint Edward Cooke kapitány Utazás a déltengerre és a világ körül című munkájából, ráadásul annak első, 1712-es kiadásából. Ebben a könyvben többek között szerepel egy kitett tengerész, Alexander Selkirk története is, aki 1704 és 1709 között élt teljesen egyedül a Chile partjaitól nyugatra fekvő Juan Fernandez-szigetek egyikén, míg meg nem mentette az arra hajózó Duke legénysége.

Az eset érdekessége, hogy Daniel Defoe néhány évvel később, 1719-ben ez alapján írta meg világhírű regényét, a Robinson Crusoe-t. Elsüllyedt hajóroncsokban a nedves közeg miatt igen ritka, hogy a kutatók papírmaradványokra leljenek. Az Anna királynő bosszújának roncsait egyébként 1996-ban fedezték fel, és ezek szerint valaki biztos az „eredeti” Robinson Crusoe történetét olvashatta a fedélzeten egykor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.