Hangüzenetet hagyott halála napján a The Cranberries énekesnője

Dolores O’Riordan ebben arról beszélt, hogy nagyon várja a felvételeket.

MTI
2018. 01. 16. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 46 éves énekesnőt hétfő reggel holtan találták egy londoni hotelben. O’Riordan stúdiómunkák miatt tartózkodott a brit fővárosban. A Zombie című slágerük feldolgozásához készült a vokál felvételére a Bad Wolves nevű Los Angeles-i rockbandával.

A rendőrség korábban tisztázatlan körülményűnek nevezte az énekesnő váratlan halálát, kedden azonban kijelentették, nem találtak semmi gyanúsat. Az ügy a halottkémhez kerül, aki megállapítja a halál okát.

Dan Waite, az Eleven Seven lemezkiadó cég munkatársa elmondta, hogy O’Riordan halála napján kora reggel hangüzenetet hagyott neki, amelyben elmondta, nagyon várja a felvételeket. „Élettel telinek hangzott, viccelődött és izgatottan várta, hogy a héten találkozzon velem és feleségemmel” – mondta.

A Bad Wolves zenekar Facebook-oldalán bejegyzésben közölte, hogy sokként érte őket O’Riordan halála alig néhány órával azelőtt, hogy megkezdték volna a közös munkát.

„Mindig mély tiszteletet éreztünk iránta, mint művész és mint vokalista iránt, sohasem félt lemezteleníteni a lelkét zenéjében és szövegeiben. A Zombie hihetetlenül személyes dal, és bár mi keményrock-zenekar vagyunk, közösnek éreztük a nyerseséget és őszinteséget, amit a színpadon megmutatott” – emlékezett rá a zenekar.

„Amikor meghallottuk, hogy tetszik neki a feldolgozásunk, és ő szeretné énekelni, úgy éreztük, ez a legnagyobb dicséret, amit egy új vagy bármilyen zenekar kaphat. Megszakad a szívünk, hogy ez az együttműködés már nem valósulhat meg. Legmélyebb részvétünket küldjük családjának, barátainak, szeretteinek és rajongóinak Írországban és szerte a világon. Reméljük, büszkévé tehetjük azzal, hogy megosztjuk a világgal a mi Zombie-feldolgozásunkat” – olvasható a Facebookon.

Dolores O’Riordan halálával kapcsolatban részvétet nyilvánított Michael D. Higgins ír elnök és több zenész is, köztük Hozier, a Duran Duran, Jim Corr a The Corrs tagjai közül, valamint a Kodaline együttes.

A The Cranberries 2017-ben turnéra indult Európában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, de májusban, az európai körútjuk kezdete után nem sokkal törölték a további európai és amerikai időpontokat az énekesnő egészségi állapota miatt. A zenekar hivatalos honlapja szerint a O’Riordannak hátproblémái voltak.

Az énekesnő 2014-ben húszévnyi házasság után vált el Don Burtontől, a Duran Duran egykori turnémenedzserétől, akitől három gyermeke született – Taylor Baxter, Molly Leigh és Dakota Rain.

Dolores O’Riordan bipoláris zavarban szenvedett, 2014-ben egy repülőtéri incidens miatt bírósági ítéletet is hoztak ellene.

Az 1971-ben Limmerickben született énekesnő, aki gitározott is, 1989-ben hirdetés útján csatlakozott Noel Hogan és Mike Hoganhoz az akkori még Cranberry Saw Us néven futó együttesben. A The Cranberries albumaiból világszerte több mint 40 millió példányt adtak el, legnagyobb slágereik közé tartozott a Zombie, a Linger, a Salvation, vagy épp az Animal instinct.

Az O’Riordan különleges hangja és ír akcentusa fémjelezte dalokkal óriási sikereket értek el az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A Linger bejutott az amerikai és ír legjobb 10 slágere közé, az Egyesült Királyságban a top 14-be. Tavaly a The Guardian brit lapnak adott interjúban az énekesnő elmondta, a slágert az inspirálta, hogy valaki nyilvánosan dobta egy diszkóban. „Minden olyan drámai, amikor 17 éves az ember, ezt fogalmaztam meg a dalban.”

Az 1994-es No Need to Argue című lemez vezető dala, a Zombie a zenekar új oldalát mutatta meg. A nehéz, himnuszszerű dal az észak-írországi konfliktus erőszakos eseményeire reflektált: az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet 1993-as warringtoni merényletének a hatására íródott, amely megölt két gyereket is, a hároméves Jonathan Ballt és a 12 éves Tim Parryt.

A No Need to Argue 17 millió példányban kelt el, a 90-es évek egyik legnagyobb alternatív bandájává téve a The Cranberriest. A zenekar 2008-tól rövid szünetet tartott.

O’Riordan két szólóalbumot adott ki: Are You Listening? címmel 2007-ben és No Baggage címmel 2009-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.