Mitem: ugyanaz a nyelv, csak mások a szavak

Tunéziai, libanoni, észt, ukrán és orosz társulatok is érkeznek az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra

Makrai Sonja
2018. 01. 26. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év alatt a Nemzeti Színház által szervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem, azaz Madách International Theatre Meeting) nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is meghatározó seregszemlévé vált. A színház felülemelkedik a provincialitáson, egyetemes nyelven szól. Épp ezt példázza a Mitem is, hisz Indiától Libanonig, Belgiumtól Horvátországig minden társulatot ugyanaz a vágy hajt: megmutatni, milyenek vagyunk mi, emberek.

Április 10. és 29. között tizenhárom ország – Oroszország, Ukrajna, Németország, Románia, Észtország, Belgium, Libanon, Olaszország, Tunézia, India, Szerbia, Szlovénia és Horvátország – színházai mutatkoznak be a budapesti Nemzeti Színházban.

Szinte mérföldkőnek tekinthető, hogy idén a német színház is képviselteti magát a fesztiválon. A Berliner Ensemble két politikus darabbal érkezik, a Nobel-díjas Günter Grass művéből készült A bádogdob című előadás mellett látható lesz a korszakos rendező, Michael Thalheimer súlyos-fájdalmas adaptációja, A kaukázusi krétakör is.

Az idei programot bemutató sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: bár a Nemzeti Színház nem a napi dolgok gyors lereagálását tartja szem előtt a repertoár kialakításánál, de a fesztivállal most teret nyitnak ezeknek a témafelvetéseknek is. A meghívott előadások között több foglalkozik a migránskérdéssel, a különböző kultúrákban megjelenő idegenséggel. Látható lesz egy Németországba menekült szír társulat, amely személyes élményein keresztül mutatja be a szíriai konfliktust a Tüzes szerelem című előadásban. A Belgiumban élő iraki rendező, Mokhallad Rasem A test forradalma című előadásával az arab tavasz kiváltó pillanatára emlékezik, amikor 2010-ben egy fiatal tuniszi utcai árus, Mohammed al-Buazizi a rendszer elleni tiltakozásként felgyújtotta magát.

A fent említett események tragikus következményeire reflektál a Violence(s) című tunéziai előadás, amelynek rendezője az arab színházi élet megkerülhetetlen figurája, Fadhel Dzsaibi. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház is a migránskérdéssel foglalkozik: Matei Visniec Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című drámája jelenünk legégetőbb problémájával szembesít, bemutatva a görög szigeteken lakók, a helyzetet elszenvedők és kihasználók álláspontját.

Lesz több visszatérő társulat is, ahogy a hagyományos témákat is megtartják. Több előadás azt járja körbe, hogyan lehet megőrizni nemzeti kultúránkat egy globalizált világban, miként tudjuk átmenteni generációról generációra az értékeket, tradíciókat. A moszkvai Vahtangov Színház ezúttal Szophoklész tragédiájával, az Oidipusz királlyal érkezik. A hatalmon lévők felelősségét boncolgató misztériumjáték a Görög Nemzeti Színházzal közös koprodukció, amelyben a főszerepeket az orosz művészek játsszák, a kórus viszont görög színészekből áll, mert a rendező, Rimasz Tuminasz szerint a görög kultúra az egyetlen, amely visszaépítette a kar szerepét.

A találkozón részt vesz Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro, amely a Pinokkió-legenda új értelmezését tárja a nézők elé. Antonio Latella rendezése játék a szavakkal, tánc az ábécével, amelybe Dante Isteni színjátéka is beleszövődik. Ebben a felnőttmesében az egyetlen, aki igazat mond, Pinokkió, aki őszinteségével súlyos károkat okoz.

A Nemzeti Színház négy előadása is látható lesz a fesztiválon: a III. Richárd, a Bánk bán és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkció mellett itt tartják ifjabb Vidnyánszky Attila legújabb rendezésének, a Woyzecknek a premierjét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.