Akár az ön hangján is megszólalhat a Trónok harca

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület mindenkit hív a hangoskönyvtár gyarapítására.

B. Kovács Gergely
2018. 02. 24. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2000-es évek elején robbanásszerűen indultak hódító útjukra a színészek, szinkronszínészek által hanghordozóra felolvasott hangoskönyvek, mára pedig a könyvesboltok népszerű részét képezik. Jellemzően olyanok keresik a szépirodalmat ebben a formátumban, akik sokat autóznak, sokat tüsténkednek a konyhában, valamilyen műhelyben, esetleg fizikai korlát miatt nehezebben vagy egyáltalán nem olvashatnak könyvet, netán diszlexiával küzdenek.

Ugyanakkor a hangoskönyvek korát messze nem a digitális hanghordozók megjelenése hozta el. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 1961-ben nyitotta meg könyvtárát, ahol a 70-es évek közepéig orsós magnóba való felvételeket lehetett kölcsönözni, majd amikor megjelentek a kazetták, a két típus párhuzamosan futott. Az orsós szalagok 1989-ben búcsúztak, az első CD-n megjelent hangoskönyv pedig 2000-ben került be az állományba.

2018. január 4-én, a Braille-írás világnapján jelentették be, hogy megalakult a Bodor Tibor Kulturális Egyesület. Névadója Bodor Tibor színművész és szinkronszínész, aki szabadidejében 9000 órányi szépirodalmat olvasott fel és rögzített, hogy az a vakok és gyengénlátók számára is elérhető legyen. Ez a mennyiség több, mint ahány órából egy esztendő áll. Számos látássérült az ő hangján keresztül ismerte meg a világ- és a magyar irodalom klasszikusait. Ameddig ereje és egészsége engedte, eljárt a vakok szövetségébe, és órákon át olvasott.

Unokája, Puskás Kata Szidónia, az egyesület elnöke nem egyszerűen csak büszke Bodor Tibor teljesítményére, hanem szeretné továbbvinni a hagyományt. Éppen ezért az egyesület mindenkit meghív, hogy vegyen részt a felolvasásban. Mivel mára a hangrögzítés feltételei nagyban egyszerűsödtek, és lényegében bárki készíthet otthon is jó minőségű hanganyagot, azzal fordultak a nyilvánossághoz, hogy akinek kedve van, segítse a könyvtár gyarapítását.

Ehhez elég annyi, hogy a Kis herceg tizenharmadik fejezetének első oldalát próbaolvasás gyanánt elküldje a [email protected] címre, ahol eldöntik, minden szempontból megfelel-e az adott személy nagyobb művek felolvasására is. Sokan lehetnek, akik nem művészek ugyan, de szépen tudnak olvasni. Egyben kérik a kiadókat, szerzőket is, engedélyekkel járuljanak hozzá a hangoskönyvtár bővítéséhez.

Puskás Kata Szidónia kérdésünkre elmondta, az egyesület megalapításával azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy látássérült embereknek is biztosítsák a kulturális élményeket. Ennek talán a leginkább kézzelfogható eleme a hangoskönyvek állományának gyarapítása, de tartottak például ékszerbemutatót is, ahol látó és látássérült modellek együtt mutatták be a kollekciót.

Az egyesület elnöke nem teljesen elégedett a hangoskönyvek 3500-as számával, főleg annak tükrében, hogy Magyarországon évente több mint tízezer könyv jelenik meg. Ebből Bodor Tibor egymaga 500 könyvet olvasott fel, úgyhogy van még mit bepótolni. A szépirodalom jelentős része elérhető, de a modern és kortárs irodalomból nagyon kevés mű hallgatható. Ahogy Puskás Kata Szidónia fogalmaz, a látássérülteknek is ugyanolyan joguk volna például a Trónok harcához, mint látó embertársaiknak.

Akkor lenne igazán elégedett, ha a nagypapa által felolvasott 9000 órát sikerülne a program keretében produkálni, illetve ha az idei év során legalább száz mű jelenhetne meg hangos formában. De legalább ennyire fontos, hogy aki részt vesz a készítésben, és aki hallgatja, egyaránt élvezze – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.