Egy nagy dumás pszichopata, akin gyakran nevettünk

Kicsi a bors, de erős – ez a mai napon 75. születésnapját ünneplő Joe Pescire hatványozottan igaz.

Vékony Zsolt
2018. 02. 09. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer már visszavonult a színészkedéstől, ugyanakkor az elmúlt pár évben, barátja kérésére ismét föl-fölbukkan a mozivásznon. Joe Pesci – aki február 9-én ünnepli 75. születésnapját – ennek ellenére valóban olyan sztár, akire akkor is emlékeznénk, ha csak három-négy filmben játszott volna. Részben ugyanis éppen az ő alakításai miatt érdemes újra és újra megnézni például a Dühöngő bikát, a Nagymenőket, a Casinót, a Reszkessetek, betörők!-et vagy a Halálos fegyver bizonyos epizódjait.

A New Jersey-ben született, olasz felmenőkkel bíró (apja csaposként és targoncavezetőként, anyja részmunkaidős borbélyként dolgozott), apró teremtű, ugyanakkor karizmatikus Pesci már gyerekkorában is színészkedett, állandó szereplője volt például a Star Time Kids című sorozatnak.

Ennek ellenére a színészetet eleinte félvállról vette, hiszen filmben első komolyabb szerepét 33 évesen, a The Death Collector című filmben kapta. Ám ez éppen elősegítette, hogy fölfedezze őt magának Martin Scorsese, aki a Dühöngő bikába kereste az ideális embert Joey LaMotta megformálására.

Ahogy mondani szokták, innentől a többi már történelem, hiszen nemcsak, hogy komoly lökést kapott a karrierje, de a rendező mellett a főhőst alakító Robert De Niróval is összebarátkozott. Később éppen maga De Niro volt az, aki az 1998-ban visszavonult Pescit rávette, szerepeljen 2006-os, Az ügynökség című filmjében.

A hármas ezután további filmekben is együtt dolgozott, és a Nagymenők, valamint a Casino is éppen Pesci parádés játéka miatt maradt igazán emlékezetes. Mindkettőben hasonló karaktert alakít: olyan nagy dumás, kisebbségi komplexusokkal küzdő gengsztereket, akik fekete humorral vegyített erőszakkal igyekeznek pozícióban maradni. A Nagymenők Tommy DeVitójáért egyébként Pesci Oscar-díjat is kapott 1991-ben, és nevéhez fűződik minden idők második legrövidebb köszönőbeszéde („Részemről a megtiszteltetés, köszönöm szépen!”), amely állítólag azért sikerült annyira kurtára, mert a színész egyáltalán nem számított rá, hogy nyerni fog.

Egyébként az Al Pacinóval kiegészült trió nemrég újra közösen forgatott, s a munkásszakszervezetis Jimmy Hoffa maffiaügyeit feldolgozó The Irishmant, a tervek szerint 2019-ben mutatják be.

Pesci ugyanakkor nem ragadt le a gengszterfilmeknél, bár a rendezők legtöbbször akkor hívták őt, ha egy pörgő nyelvű rosszfiúra volt szükségük. Ebből viszont kiderült, hogy a vígjáték műfaja sem áll távol a színésztől. A Vinny, az 1ügyűben egy újdonsült, piperkőc ügyvédet alakít, akinek nagyvárosi szokásait nehezen tudják értelmezni a délvidéki Alabamában.

A Reszkessetek, betörők!-ben ő játszotta az egyik bűnözőt, akinek a magára maradt Kevin (Macaulay Culkin) két részben is borsot tör az orra alá. (Állítólag Pesci az egész forgatás alatt gorombáskodott Culkinnal, hogy a megfelelő érzelmeket hozza ki belőle a filmben. A rendező pedig a gyerekekre való tekintettel a káromkodásokat pénzbefizetéssel büntette, és Pesci ebben igencsak jeleskedett.)

Ezenfelül részben az ő bevonása erősítette a Halálos fegyver-filmekben a vígjátéki vonalat, hiszen a második résztől mindig fölbukkanó Leo Getz a klasszikus pofozógépet jelképezi, aki folyamatosan be akar vágódni két barátjánál, és mindig megszívatják. A IV. epizód végén elhangzó, kedves kis monológja egyébként abból a szempontból volt a legérdekesebb, hogy sokáig ez számított az utolsó emlékezetes, filmes alakításának.

Igaz, a sors végül másképp akarta, és így talán még vár ránk egy-két említésre méltó mozis pillanat a zenésznek sem utolsó Joe Pescitől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.