Ezernyolcszáz éves mozaik került elő Izraelben

Egy jómódú ember házát díszíthette egykor a rendkívül gazdagon mintázott kép.

MTI
2018. 02. 08. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen magas művészi színvonalú, 1800 éves mozaikot találtak Izraelben, egy cezáreai ásatáson – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, az Ynet csütörtökön.

A feltárást végző szakemberek szerint egy jómódú ember házát díszíthette egykor a rendkívül gazdagon mintázott, négyzetméterenként mintegy tizenkétezer mozaikdarabot tartalmazó, tógás férfiakat ábrázoló mozaikkép. Mellettük egy görög felirat is feltűnik az időszámításunk szerinti 2-3. században, a római korban készült alkotáson.

„A színes, különösen jó minőségű mozaik valamivel nagyobb, mint ötször három és fél méter. Három figura látható rajta, színes geometriai formák és egy hosszú görög felirat, mely megsérült, amikor a bizánci korban felhúztak fölé egy épületet” – mesélte a lapnak az ásatásokat vezető egyik régész, Peter Gendelman.

„A képen látható, tógát viselő férfiak egyértelműen magas társadalmi státusúak voltak: a középső alakot szemből ábrázolták, s a két oldalsó figura feléje fordul. Ha a mozaik egy gazdag otthon része volt, akkor a tulajdonosokat mutathatja, ha középületet díszített, akkor az adományozót vagy a város vezetőjét ábrázolhatja” – tette hozzá a szakember.

Az ásatást az izraeli régészeti hatóság közösen végzi a természetvédelmi és nemzeti parkokkal, s egy új sétány kialakítása és egy kereszteskori híd helyreállítása miatt került sor a munkálatokra.

Az építkezés teljes költsége vérhatóan százmillió sékel, azaz mintegy hét és fél milliárd forint lesz, amit az Edmond de Rothschild Alapítvány és a Cezáreát fejlesztő szervezet közösen finanszíroz.

A régészek rábukkantak egy hatalmas épület egy részére is, amely a bizánci korban, 1500 évvel ezelőtt állhatott. A kutatók szerint valamiféle szabadidős, szórakoztató és üzletközpont lehetett. A mozaikpadló az épület alatti rétegben volt, s egy több száz évvel korábban készült ház része lehetett.

Az izraeli régészeti hatóság szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy a mozaik részei ne vesszenek el, a helyükön maradjanak, s újratervezik a híd helyreállítását annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé váljék a mozaik.

Cezáreát, a kor egyik jelentős földközi-tengeri kikötővárosát a Krisztus előtti 37-től időszámításunk szerinti 4-ig uralkodó I. Heródes király hozta létre, és nevezte el Augustus római császárról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.