Folytatódik A szexualitás története

Michel Foucault határozott tiltása ellenére jelent meg Franciaországban a könyvsorozat negyedik kötete.

MN
2018. 02. 12. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint harminc évvel Michel Foucault halála után – és határozott akarata ellenére – megjelent Franciaországban a francia filozófus egy befejezetlen könyve, A szexualitás története című sorozatának negyedik, egyben utolsó kötete. Az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadó, a Gallimard gondozásában megjelenő, Les aveux de la chair (A test vallomásai) című írásában Foucault (1926–1984) a korai kereszténység gondolatvilágában és gyakorlatában vizsgálja a szexualitás fogalmát – írta a The New York Times.

A sorozat első három kötete a XVII. századtól a XX. század közepéig taglalja a szexuális magatartásformák szocializációjának történetét. Foucault 1984-ben halt meg egy AIDS-szel összefüggő betegség következtében, ezért már nem tudta befejezni a negyedik kötetet, amely pénteken jelent meg Franciaországban. A mű megjelenésének előzménye, hogy a francia filozófus hajdani élettársa, Daniel Defert 2013-ban eladta a párizsi Francia Nemzeti Könyvtárnak a tulajdonában lévő Foucault-archívumot, benne a Les aveux de la chair egy kézzel írt és egy gépelt kéziratával, az utóbbit Foucault el is kezdte javítani.

Miután az írások elérhetővé váltak a kutatók számára, a filozófus családja – írásainak jogtulajdonosa – úgy döntött, a nagyközönséggel is megosztja őket. Henri-Paul Fruchaud, Foucault unokaöccse szerint a kötet egy harmadik, gépelt változata már eleve a Gallimard tulajdonában volt, hiányosan és hibásan. „Miután immár mind a három változat a kezemben volt, világossá vált, hogy szabad az út az utolsó kötet megjelenése előtt” – mondta Fruchaud.

A The Lives of Michel Foucault című életrajzi könyvében David Macey azt írja, hogy a filozófus hivatalos végrendelet nélkül halt meg, ám hátrahagyott egy levelet, amelyben határozottan megtiltotta, hogy bármelyik művét kiadják a halála után. A dokumentumból egyértelműen kiderül továbbá, hogy Foucault a lakását és a benne lévő összes tárgyat, köztük a befejezetlen könyvének anyagait is élettársára hagyta. Egy 2010-es interjúban Daniel Defert azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a mű ne csupán a tudományos világ tagjai által legyen elérhető. „Mi ez a kivételezés a doktoranduszokkal? Én azt az elvet vallom, hogy vagy mindenki, vagy senki” – szögezte le a francia szociológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.