Ötven éve vonult börtönbe Johnny Cash, és óriási siker lett

1968-ban a folsomi állami börtönben rögzített lemezzel vett új lendületet a zenész pályája.

Vékony Zsolt
2018. 02. 26. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johnny Cash február 26-án lenne nyolcvanhat éves, de nem csak az ő születésének évfordulóját ünnepelhetjük ilyentájt. Ötven éve, egészen pontosan 1968. január 13-án lépett föl a zenész a kaliforniai Folsom város állami börtönében; a koncert és a belőle készült lemez mind a mai napig az egyik legtöbbet emlegetett momentum Cash pályafutása kapcsán.

Nem is csoda, hiszen ezzel indult el karrierjének másodvirágzása, miután sikeresen túllendült alkohol- és drogproblémáin. A countryzenész ugyanis első sikerei után rászokott az amfetaminra, bírósági ügye is volt abból, hogy Mexikóból próbált magának tablettákat csempészni – végül megúszta börtön nélkül. Szenvedélye olyan súlyos méreteket öltött, hogy a Tennessee államban található Nickajack barlangban öngyilkosságot akart elkövetni. A helyszínen végül megvilágosodott, majd szerelme és későbbi felesége, June Carter hathatós segítségével – időszakosan – leszokott a kábítószerről.

Ezután találta ki, hogy koncertet ad a folsomi börtönben – részben amiatt, hogy számtalan levelet kapott raboktól, akik imádták a zenéjét. Már korábban is érdeklődött a hely iránt, miután németországi katonai szolgálata alatt, 1953-ban megnézte A folsomi börtön falai között című krimit. Ez ihlette egyik első slágerét is, a Folsom Prison Bluest, amelynek szövege egy börtönben ülő férfi történetét meséli el. Érdekesség, hogy a szám sokat merített Gordon Jenkins Crescent City Blues című dalából, és mivel Cash az eredeti felvételeknél nem jelölte meg Jenkinst, később, a hetvenes években hetvenötezer dollár sérelemdíjat kellett fizetnie.

Összességében remekül sikerült a fellépés. A biztonság kedvéért két koncertet adtak egymás után, mert attól tartottak, hogy elsőre nem lesz elég jó a hangulat. Végül a második alkalom volt kevésbé energikus. Johnny Cash és zenésztársai – June Carter, Marshall Grant, W. S. Holland, Carl Perkins, Luther Perkins, a The Statler Brothers – a legnépszerűbb dalokat vezették elő, fittyet hányva rá, hol is játszanak, így hangozhatott el a már említett Folsom Prison Blues, a Cocaine Blues, a Dark as a Dungeon és a kivégzésére váró elítéltről szóló 25 Minutes to Go. A közönség olykor kissé visszafogott volt, mert tartott az őrök retorzióitól, s volt olyan is, hogy Cash kényszerült a rajongók csitítására, jelezve, a felvételek miatt ne mondjanak csúnya szavakat.

Az album 1968 májusában jelent meg, és óriási siker lett az Egyesült Államokban – másodjára is slágerré téve a Folsom Prison Bluest –, majd világszerte is. A lemez ereje fél évszázad múltán sem kopott meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.