Budapesti Tavaszi Fesztivál: fókuszban Liszt Ferenc és a zongora

Martha Argerich zongoravirtuóz, Kurt Elling jazzista és Wayne McGregor tánctársulata is fellép.

Makrai Sonja
2018. 03. 02. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudom elképzelni az életet zene nélkül – vallotta Leonard Bernstein, a huszadik század egyik legnagyobb zeneszerző-karmestere, aki idén száz éve született. A március 30. és április 22. között zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik fókuszpontja a West Side Story című musicalt is jegyző muzsikus életműve lesz. A kortárs zenés színháznak elkötelezett Neue Oper Wien társulata Bernstein utolsó színházi darabját, az 1980–83 között írt A Quiet Place (Egy békés hely) című művet mutatja be a budapesti közönségnek, alig néhány nappal a bécsi premier után. A művet, amely a három évtizeddel korábbi Trouble in Tahiti (Zűrzavar Tahitin) folytatása, a Neue Oper Wien művészeti vezetője, Walter Kobéra vezényli majd.

Bernstein mellett a hagyományokhoz híven Liszt Ferenc életműve kerül a középpontba: nagypénteken, a fesztivál nyitányán a Szent Erzsébet legendája hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. A hat képben komponált monumentális oratórium címszerepét a Kolozsvári Operából induló, német és francia színpadokon rendszeresen fellépő Kele Brigitta alakítja, mellette pedig napjaink egyik legkeresettebb Wagner-énekese, Albert Pesendorfer lép pódiumra. A hazai klasszikus zene új generációjának négyrészes hangversenysorozata, a Liszttől Bartókig pedig Liszt Ferenc a XX. századi modernizmusra gyakorolt hatását tárja fel. A Zeneakadémián zajló háromnapos programon kiderül, hogy a romantika korának legnevesebb zeneszerzőjét akár az expresszionizmus vagy az új tárgyszerűség előfutárának is nevezhetnénk. A fesztivál egyik rendhagyó produkciójának a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja ad helyet, ahol Mozart Varázsfuvoláját adják elő debreceni művészek a zárónapon.

A legjelentősebb nemzetközi zongoracsillagok érkeznek áprilisban Budapestre: Martha Argerich a Kremerata Balticával egy Mendelssohn–Chopin-műsor készül, hallható lesz a friss Grammy-díjas fiatal zongorista, Danyiil Trifonov előadása. A Bécsi Filharmonikusokkal érkezik a neves legendás izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman, valamint visszatér Budapestre az extravagáns előadásmódjáról ismert Vang Ju-dzsa (Wang Yuja), aki Kasimoto Daisin hegedűművésszel és Andreas Ottensamer klarinétművésszel ad közös koncertet. A fesztivál vendége lesz Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra, élükön a zenekar első női karmestere, Mirga Grazinytė-Tyla. A Londonban élő zongoristaikon, Frankl Péter Várdai István csellistával lép egy színpadra, Liszt zenéjének avatott tolmácsolója, Farkas Gábor pedig újra bizonyságot ad arról, játékában szinte Lisztet magát halljuk.

A komolyzene mellett a jazz a másik fontos alkotóeleme a fesztiválnak. A Grammy-díjas Kurt Elling The Questions című albumával tér vissza öt év után a Müpába: a művész négy oktávnyi hangterjedelmével és virtuozitásával az emberi lélek legapróbb rezdüléseit képes tolmácsolni. Izgalmas hangzások jellemzik a dán nagybőgős, Jasper Höiby, az angol Ivo Neame és a svéd Anton Eger alapította Phronesis trió zenéjét – erről az Opus Jazz Clubban lehet majd megbizonyosodni, míg a berlini Jazzanova formáció a jazz egyedi megközelítéséről híres Paul Randolph énekessel lép színpadra az Akvárium Klubban.

Bár elég sovány az idei tavaszi fesztivál táncosfelhozatala, Wayne McGregor visszatérése mindenért kárpótolhatja a kortárs mozgásművészet rajongóit. A londoni Royal Ballet rezidens alkotója legújabb darabja, az Autobiography egy zavarba ejtő önéletrajzi vallomás: a koreográfus teljes genetikai állományát feltérképezték – ennek eredményét formálta mozgássá. Az előadás kétszer is látható lesz a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A három hét alatt számos művészeti ágban kínálnak még programokat: a Deák17 Galéria Ata Kandó gyerekfotóiból válogat, a Capa Központban a Magyar sajtófotó-kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem nyitja meg kapuit. A Ludwig Múzeum Permanens forradalom című kiállítása az ukrán képzőművészet múltját és jelenét tárja a látogatók elé. A fesztivál zárónapján igaz filmtörténeti csemegét lehet látni: Ewald André Dupont 1923-as némafilmje, A régi törvény rekonstruált kópiájához tavaly Philippe Schoeller komponált zenei aláfestést. Mindez a müncheni Orchester Jakobsplatz előadásában, Daniel Grossmann vezényletében válik eggyé a Várkert bazárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.