Hamvas Béla-napokat rendeznek Balatonfüreden

A kétnapos rendezvényen kötetbemutatóval, kiállítással és filmvetítéssel várják az érdeklődőket.

MTI
2018. 03. 17. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamvas Béla-napokat rendeznek péntektől Balatonfüreden. Az 1968-ban elhunyt író, filozófus, esztéta emlékére szervezett, kétnapos rendezvényen kötetbemutatóval, kiállítással és filmvetítéssel várják az érdeklődőket – tájékoztatta szombaton az MTI-t a szervező. Cserép László, a Hamvas Béla Asztaltársaság titkára elmondta, hogy a Balaton-parti városban tizenhét éve rendezik meg a Hamvas-napokat, megidézve a saját korában elhallgattatott írót.

Az irodalmár emlékét ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság által szervezett program nyitónapján a Tagore sétányon magyar és cseh nyelven olvassák fel az író Fák című esszéjének egy részletét – mondta. Ezt követően Hamvas Béla halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Szőcs Géza költő, az asztaltársaság tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az író-filozófusról.

A készülő, Így látták ők című filmből láthat részleteket a közönség a Blaha Lujza Hotelben. A mű tizenkilenc interjút tartalmaz, amelyeken kortársak mondják el személyes élményeiket Hamvas Béláról – közölte a szervező.

Bemutatják az életműkiadás harmincadik, friss kötetét is. Az Álarc és koszorú című könyv a négy kötetből álló esszésorozat első része, amely az író gyűjteményekből kimaradt esszéit, tanulmányait és előadásait tartalmazza – tette hozzá Cserép László. A valóságban felébredni című kötetet is megismerhetik az érdeklődők, amely az életút átfogó bemutatására vállalkozik fotók, írások és a könyv mellékleteként megjelenő dokumentumfilm segítségével.

Az esten megemlékeznek az idén februárban elhunyt Dúl Antal teológusról, aki könyvkiadót alapított Hamvas életművének megjelentetésére. Átadják a Sava Babicról, a füredi Hamvas-kultusz elindítójáról elnevezett műfordítói emlékdíjat is Vickó Árpád vajdasági műfordító-szerkesztőnek – tette hozzá Cserép László.

A rendezvény második napján emlékséta indul a Koloska-völgybe a Hamvas-hárshoz, ahol Szarvas József színművész idézi meg az írót. Kiállítás nyílik Levendel László gyűjteményéből a Vaszary Galériában. A tárlaton szereplő művészek jelentős része helyet kapott Hamvas Béla és Kemény Katalin 1947-ben megjelentetett, Forradalom a művészetben című, később betiltott és bezúzott könyvében.

A kétnapos rendezvény zárásaként Jirí Menzel cseh filmrendező Sörgyári capriccio című filmjét nézhetik meg az érdeklődők, akik ezt követően cseh söröket kóstolhatnak – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.