Ne így kívánjunk szerencsét a magyar Mike Tysonnak

Magyarország a magyarság legvilághírűbben ősmagyar hungarikuma: a Cultirisben nyílt kiállítása DrMáriásnak.

Tölgyesi Gábor
2018. 03. 28. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

DrMáriás kiállításainak megnyitója mindig eseményszámba megy. Sokan vagyunk hajlamosak az ördögöt a falra festeni, de DrMáriás ezt magas színvonalon műveli. Na jó, nem az ördögöt festi meg, hanem a hatalom embereit, hírhedt bűnözőket, a bulvármédia celebjeit, sokszor legendás festők stílusát idézve. Dávid Ibolyával kezdte a sort, legalább tizenöt éve. Az eltelt idő furcsasága, hogy dadaistának álcázott műveinek abszurditása egyre kevésbé hat abszurdnak. Új kiállításának megnyitóján, a Szent István körúti Örkény István Könyvesbolt galériájában, a Cultirisben mindenesetre olyan tömeg verődött össze, mintha karácsonyi könyvvásár volna. Méltatója, Vágvölgyi B. András író, filmrendező így a szürrealitást szándékolatlanul fokozva Fábián Janka és Paulo Coelho kötetei előtt nyitotta meg a kiállítást.

Magyarország a magyarság legvilághírűbben és legkorszerűbben ősmagyar hungarikuma: az április 14-ig látható kiállításon DrMáriás legújabb festményei és a Vinczemill papírmerítő műhelyben készült, számos „klasszikus” képének nyomata látható és vásárolható meg. Ilyen klasszikus az Andy Vajna a mélyszegénység mielőbbi felszámolásáért fohászkodik, a Habony Árpád Malevics műtermében kaszál, a Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik. Utóbbi mű politikatörténeti vonatkozással is bír: a Miniszterelnökség korábbi államtitkára, L. Simon László a leváltása előtt másfél évvel ezzel a művel kedveskedett főnökének, Lázár Jánosnak. Az elnök magányos kedvessége (Áder János megmossa Áder János lábát Áder Jánosok előtt) című kép szintén gyöngyszem. Soros György most nem vámpírként leselkedik a kietlen magyar bozótban, múlt év augusztusában passiójátékuk főszereplőjévé választották a fiatalok, legalábbis DrMáriás képén, amely a hittankönyvek illusztrációit idézi. A magyar származású milliárdos, filantróp a Guernica Jackpot című, Picasso stílusában megfestett montázsképen Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett is „ijesztget”, míg Orbán Viktor a Tavasz, nyár, ősz, tél és ismét tavasz című, szocreál hangulatot idéző kompozíción Sztálin, Hitler és Kádár társaságában is látható, amellett hogy egy harmadik képen megtekinti a róla mintázott Társadalmi Igazságosság és Egyenlőség szobrát a Városligetben. A nemzeti együttműködés rendszerének emblematikus figurái kifogyhatatlan ihletforrásnak bizonyulnak. Mészáros Lőrinc egy hatalmas szarkát tart a kezében − amely madár köztudottan szereti elcsórni a csillogó holmikat. Csőrében aranylánc, vackában aranyrudak, a jelenetet hódolattal nézi egy nőalak. Tállai András a Szent Antalt a gyermek Jézussal ábrázoló képtípusban köszönt ránk a Tállai András megvédi a kisded Tállai Andrást a kortárs művészettől című képen.

A parlamenti ellenzék egy-egy vezéralakjával is találkozni itt. A Szél Bernadettet elfújta a hal című képen az LMP miniszterelnök-jelöltjének fejét repülő hal vágja ketté, a Molnár Gyula meghódítja a Marsot című képen az MSZP elnöke a South Park Jézusával találkozik az űrben. A Karácsony Gergely a humanizmus Mike Tysonjaként száll ringbe Matisse margarétái között című képhez (képünkön) Vágvölgyi B. András azt a kommentárt fűzte: reméli, a magyar Tyson leharapja a belpolitika Holyfieldjének fülét. Meglehet, nem így kellett volna szerencsét kívánni a megnyitón megjelent Karácsonynak: Holyfieldet ugyanis sosem tudta legyőzni Tyson, az emlegetett eset után pedig másfél évig nem szállhatott ringbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.